Slow-release urea er ikke proteinfoder

Slow-release urea bør sammenlignes med almindelig foderurea og ikke med sojaskrå eller andet planteprotein.

Proteinpriserne er høje, og i øjeblikket tilbyder forskellige firmaer slow-release urea med argumentet om, at det kan bruges som alternativt proteintilskud. Det er imidlertid ikke tilfældet. Det skriver seniorkonsulent Henrik Martinussen i KvægNyt, der udkommer i dag.

”Årsagen er, at urea ikke indeholder energi, uanset om det er almindeligt foderurea eller slow-release urea. Samtidig ved vi, at vommens mikroorganismer har gavn af nedbrudt protein som aminosyrer og peptider til den mikrobielle proteinsyntese, og det leverer urea-produkterne ikke”, skriver han. 

Eneste effekt er højere ammoniakudledning 

Nyere engelske og amerikansk forsøg har ikke fundet nogen effekt af hverken foderurea eller slow-release urea på foderoptagelse, mælkemængden eller mælkens sammensætning. I forsøgene blev der brugt omkring 100 gram urea eller slow-release urea. 

I det engelske forsøg blev slow-release urea sammenlignet med foderurea på middelniveau af råprotein 165-170 g/kg tørstof i foderrationen, og i det amerikanske forsøg blev slow-release urea givet som tilskud til et lavt råproteinniveau på 148 g/kg tørstof. 

Heller ikke ved dette lave niveau af råprotein i rationen medførte det nogen effekt på mælkeproduktionen. Desværre var eneste effekt i det amerikanske forsøg en signifikant højere N-udskillelse i urinen, hvilket fører til øget ammoniakudledning.

”Dette er noget, vi netop skal undgå i kvægbruget for at leve op til vores forpligtigelser i EU’s NEC-direktiv (direktiv om ammoniakudledning, red.)”, skriver han. 

Reducer hellere til max. 17 pct. protein 

”Er der rigeligt protein i foderrationen, og ønsker du at tage højde for de høje proteinpriser, kan du overveje at reducere proteintildelingen uden at bruge foderurea eller slow-release urea. Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på, at hvis du vil bruge slow-release urea sammen med for eksempel byg som erstatning for sojaskrå, skal køerne også kvittere med mere mælk, for at der er øko nomi i at bruge slow-release urea,” skriver Martinussen. 

SEGES anbefaler at fodre med max. 17 pct. protein for at mindske ammoniakudledningen. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.