Proteinpriserne er høje, og i øjeblikket tilbyder forskellige firmaer slow-release urea med argumentet om, at det kan bruges som alternativt proteintilskud. Det er imidlertid ikke tilfældet. Det skriver seniorkonsulent Henrik Martinussen i KvægNyt, der udkommer i dag.
”Årsagen er, at urea ikke indeholder energi, uanset om det er almindeligt foderurea eller slow-release urea. Samtidig ved vi, at vommens mikroorganismer har gavn af nedbrudt protein som aminosyrer og peptider til den mikrobielle proteinsyntese, og det leverer urea-produkterne ikke”, skriver han.
Eneste effekt er højere ammoniakudledning
Nyere engelske og amerikansk forsøg har ikke fundet nogen effekt af hverken foderurea eller slow-release urea på foderoptagelse, mælkemængden eller mælkens sammensætning. I forsøgene blev der brugt omkring 100 gram urea eller slow-release urea.
I det engelske forsøg blev slow-release urea sammenlignet med foderurea på middelniveau af råprotein 165-170 g/kg tørstof i foderrationen, og i det amerikanske forsøg blev slow-release urea givet som tilskud til et lavt råproteinniveau på 148 g/kg tørstof.
Heller ikke ved dette lave niveau af råprotein i rationen medførte det nogen effekt på mælkeproduktionen. Desværre var eneste effekt i det amerikanske forsøg en signifikant højere N-udskillelse i urinen, hvilket fører til øget ammoniakudledning.
”Dette er noget, vi netop skal undgå i kvægbruget for at leve op til vores forpligtigelser i EU’s NEC-direktiv (direktiv om ammoniakudledning, red.)”, skriver han.
Reducer hellere til max. 17 pct. protein
”Er der rigeligt protein i foderrationen, og ønsker du at tage højde for de høje proteinpriser, kan du overveje at reducere proteintildelingen uden at bruge foderurea eller slow-release urea. Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på, at hvis du vil bruge slow-release urea sammen med for eksempel byg som erstatning for sojaskrå, skal køerne også kvittere med mere mælk, for at der er øko nomi i at bruge slow-release urea,” skriver Martinussen.
SEGES anbefaler at fodre med max. 17 pct. protein for at mindske ammoniakudledningen.
Relaterede artikler
Kommentarer