Slut med naturens tilfældighed: Kalvens køn skal bestemmes på forhånd
Hvornår stopper avlsforeningerne med at sælge usorteret sæd, spørger ugens klummeskribent på Kvæg Plus

Gad vide hvornår det sidste strå med usorteret sæd sættes til salg af avlsforeningerne?

For år tilbage var det ikke et scenarie, som jeg så som meget nærliggende. Men det har ændret sig.

Ser man på det avlsmæssige perspektiv er der næppe nogen tvivl om, at man opnår den maksimale fremgang ved at bruge kønssorteret kviesæd på de bedste hundyr og inseminere resten med kødkvæg. På den måde hjælper vi Darwins 'survival of the fittest' bedst på vej.

Med muligheden for at bruge kønssorteret kødkvægssæd så flest mulige kalve bliver tyre, er det formentlig også den bedste vej at gå. Herved får kalveproducenterne nogle bedre kalve at fede færdige. Ser man udelukkende på produktionsøkonomi, viser tal fra Seges, at jo flere krydsningskalve der er i stalden, jo flere penge tjener kalveproducenten. Og kalveproduktionen kan strømlines endnu mere, hvis andelen af krydsningstyre bliver markant større som følge af brug af kønssorteret kødkvægssæd.

What's not to like, fristes jeg til at spørge.

Ser vi på den aktuelle situation for kalveproduktionen er der ingen tvivl om, at vi skal gøre alt det vi kan for at putte værdi i kalvene, før de skifter ejer. Ellers består kalveproduktionen ikke på sigt. Værdi er god pasning, råmælk og rene forhold, så kalven ikke når at blive syg. Værdi er også den rigtige genetik. Og her vil det formentlig godt kunne betale sig at ofre lidt ekstra på strået, så krydsningskalven er er en tyr. Eller i det hele taget at bruge kødkvægssæd i stedet for almindelig usorteret malkeracesæd, hvor outputtet kan blive en tyrekalv, som aktuelt kan sælges for 225-450 kr. Her synes det mere fornuftigt at bruge kødkvægssæd og score et tillæg, så man trods alt får lidt for arbejdet med at nurse kalven, indtil den skal sælges.

Hvad er din holdning til avlsarbejde og brug af kønssorteret sæd? Giv gerne din kommentar herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.