Smarte net minimerer spild i siloen
Siden majsen blev lagt i siloerne, er nettene over stakkene strammet 120-130 cm ind over de ni meter brede siloer hos Ingrid van den Hengel.

Med markerne liggende lige omkring siloerne går det ofte stærkt, når der ensileres majs på bedriften Lendemark ved Bylderup-Bov.

Selv om der køres en god times tid efter, at sidste læs er lagt ind, gør de relativt smalle siloer og de skrå sider på stakken det til en udfordring at sikre tilstrækkelig komprimering.

Derfor er der ofte et alt for stort spild i majsen som følge af mug og varmedannelse, synes Ingrid van den Hengel, og det er den vigtigste årsag til, at hun har valgt SilageSafe-dækkesystemet til sine to majssiloer fra og med denne sæson.

»Når vi ligger på 12.000 kg mælk leveret, så giver det bare så meget bøvl, hvis vi fodrer med noget majs, der ikke er for godt«, forklarer hun.

Majs udgør halvdelen af grovfoderet.

Kort tilbagebetalingstid

Ingrid van den Hengel var ret grundig i sin undersøgelse af systemet, der kun har få år på markedet, før hun besluttede sig. Bl.a. havde hun gennem sit netværk i EDF kontakt med mælkeproducenter med samme eller lignede systemer.

Hun forventer en tilbagebetalingstid på omkring to år, hvis investeringen i SilageSafe til de to ni meter brede og 32 meter lange siloer på tilsammen ca. 40.000 kroner kan reducere spildet med fem procent.

Siloerne er målt op med LandboSyds drone, og de udfodrede mængder til bedriftens 140 DH-årskøer samt opdrættet registreres meget nøjagtigt med CowConnect.

En mand kan dække

Philip Martensen, der er fodermester hos Ingrid van den Hengel, står for opspændingen af nettene.

De er strammet op straks efter dækningen. Fem dage senere kunne de strammes yderligere en god halv meter op. Efter 14 dage blev der strammet yderligere 30-40 cm ind, og efter 30 dage var der 15-20 cm mere at stramme ind.

Da brugen af spændenøglen demonstreres for LandbrugsAvisen, er der yderligere 10-15 cm at hente.

»120-130 cm på ni meter – det er altså meget«, konstaterer Philip Martensen.

»At nettene er så hårdt spændt til, er det, der gør forskellen i forhold til mug og spild«, supplerer Ingrid van den Hengel.

Philip Martensen synes, at systemet er ret enkelt at arbejde med. Når først nettene og folien er hængt på siderne, kan to mand hurtigt dække ensilagen til.

»Man kan også godt være alene om det«, vurderer han.

Når de 2,2 meter brede netstykker tages af i takt med, at majsen fodres op, rulles de sammen og gemmes i en opbevaringskurv til formålet.

Faktaboks

SilageSafe:

  • Dækkesystem med 2,2 meter brede net med spænder, der erstatter dæk og fuglenet.
  • Afdræner også vand langs silovæggene med rør i enden af nettene.
  • Forhandles af EMKO Handel.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.