Snusfornuftig landmand: Køerne hiver selv roerne op af jorden

I Vendsyssel har en landmand god erfaring med at lade køerne afgræsse roer i sensommeren og efteråret.

Det er en velafprøvet fremgangsmåde, som gør det legende let at fodre med roer.

Sådan lyder det fra mælkeproducent Per Christian Nielsen, Try ved Hjallerup, om hans metode til at fodre med friske roer i løbet af sensommeren og efteråret.

Det er såre simpelt. Køerne får nemlig selv lov at æde toppen og trække roerne op af jorden, og sådan har Per Christian Nielsen fodret med roer i snart 25 år.

"Man får ikke billigere metode til optagning", griner han.

Normalt får køerne først lov at afgræsse roer henimod slutningen af august, men i år er roearealet så stort, at køerne kunne starte 21. juli. Dagen før havde de ædt de sidste roer fra sidste års optagning.

"Det er første gang, at jeg kan fodre igennem med roer. Der plejer altid at være en sommerpause, men ikke i år", beretter den nordjyske mælkeproducent.

Roerne skal være glatte

Der er flere forudsætninger, som skal være opfyldt for, at Per Christian Nielsens metode kan kopieres. Først og fremmest skal roearealet være indenfor acceptabel gå-afstand for køerne. Vigtigt er det også, at jordtypen tillader køernes færden, samt at der ikke hænger for meget jord ved roerne.

Per Christian Nielsen har i flere år brugt roesorten Bangor, fordi det er en glat roe, som sidder højt i jorden og dermed er let at hive op for køerne.

Han dyrker i år 10,5 hektar roer til de 40 køer. Køerne er på græs dag og nat, og efter aftenmalkningen får de adgang til en meter roer på tværs af roemarken.

"Det er aldrig et problem at få køerne ud efter aftenmalkning. De ved godt, hvad der venter", smiler Per Christian Nielsen og tilføjer, at køerne da også kigger forbi roemarken i løbet af dagen for at se, om nogen har tabt eller overset en roe.

Det sker dog yderst sjældent. Normalt får køerne ryddet den friske roe-stribe på under 45 minutter.

Tænderne kan drille

På grund af den tidlige start er roerne endnu ikke fuldvoksne. Per Christian Nielsen gætter på, at køerne æder 1-1,5 FE i friske roer. Hen mod slutningen af efteråret stiger indtaget til fire FE pr. ko.

Flest roer tager de ældre køer. Førstekalvskøerne er til gengæld udfordret af, at de skifter tænder.

"De kan ikke æde lige så mange roer som de ældre køer pga. tænderne. Så jeg kompenserer på stald, hvor de får lidt ekstra tilskudsfoder", fortæller Per Christian Nielsen.

Var besætningen større end 40 køer kunne det give mening at holdopdele køerne, så de unge og ældre får hvert sit stykke roer, mener han.

Det sikre og nu også lettere fodermiddel

Sidste vinter forsøgte Per Christian Nielsen sig også med frisk fodring af roer, idet han lod 1,5 hektar roer stå på marken. Da vinteren blev mild, kunne køerne dagligt gå ud og hente roer og samtidig få motion. Imens kunne Per Christian Nielsen gøre rent og strø i bindestalden.

"Jeg tænker, at det skal forsøges igen til vinter, for det var en fryd for både køerne og mig", fortæller han.

Når køerne får flest roer om vinteren, får de ni FE om dagen. Optagede, skårne roer vel at mærke.

Per Christian Nielsen er godt tilfreds med roerne, som han betegner som en stabil afgrøde, der altid leverer et godt udbytte med en høj kvalitet.

Og modsat tidligere er det blevet lettere at dyrke roer, fordi han har investeret i en FarmDroid robot, som har sået og renset roerne.

Emneord PLUS, Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.