Soklerne er støbt og dyrene flyttet ind i velfærdsstald- hvorfor det smøleri?

Ugen på Spidsen: Landmænd mødes med endeløse krav og lovbrud straffes med bøder og renters rente. Men når styrelsen smøler, må man ikke forvente noget, lyder det med undren fra denne uges klummeskribent på Kvæg Plus.

På en småkold dag tilbage i marts 2016 besøgte jeg Holger og Per Andersen på Ahlegaard ved Videbæk. De fremviste deres helt nye kostald, som afløste en mere end nedslidt bindestald.

Foruden at give dyrene mere bevægelsesfrihed, blev det også lettere for Holger, Per og broderen Dan at fodre, tilse og malke køerne i den nye stald.

Så langt så godt - alle var glade. Især Holger, som mente at have fremtidssikret bedriften ved at bygge ny stald og endda låne pengene til en for tiden ganske fornuftig rente.

For to aftener siden mødte jeg Holger igen. Ikke ansigt til ansigt, men via hans medvirken i TV-Avisen 21.30.

Her godt tre år efter jeg besøgte ham, har han ikke fået de mere end to millioner kroner, som han var blevet bevilget i støtte til byggeriet.

Holger Andersen er ikke alene. Af den seneste opgørelse fra Landbrugsstyrelsen fremgår det, at flere end 500 andre kvægbrugere stadig venter på bevilgede støttekroner til byggerier. Soklerne er støbt, taget er rejst og dyrene er flyttet ind, men på landmændenes bankkonti er der huller, som var lovet lukket for længe, længe siden.

Penge til tiden, tak

Man kan mene hvad man vil om støtte til landbruget og i dette tilfælde støtte til byggeri.

Men det gør mig harm, når investeringslystne landmænd lades i stikken af Landbrugsstyrelsen, som synes at have mere end svært ved at trykke på knappen for udbetaling. I mellemtiden må landmændene og deres banker og kreditforeninger holde for og lade lånene løbere længere end ventet. Og det bliver næppe en gratis fornøjelse for landmændene i sidste ende.

Landmænd og deres bedrifter kontrolleres på alle leder og kanter og selv den mindste forseelse straffes med træk i støtten og krav om tilbagebetaling. I de fleste tilfælde endda med renters rente.

Jeg kunne godt tænke mig, at vi kunne forvente ligeså meget af styrelsen, som de forventer af os. Når pengene er søgt og bevilget, skal de falde til tiden.

Jeg vil spænding følge med i, om den 19-mand store støtte-task-force i Landbrugsstyrelsen når at udbetale pengene i de 524 sager inden 1. juli.

Peter Winther Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg og  Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.