Solide alternativer til blåkvæget på vej

Om få år vil der være gode alternativer til blåkvæg som krydsningsrace. Det giver bedre muligheder for at efterkomme forbruger- og produktionsønsker.

Der er behov for udvikling af to kødkvægsavlslinjer, en ekstensiv og intensiv med gode egenskaber for spisekvalitet, foderudnyttelse, sundhed og lav metanudledning, hedder det i anbefalingen fra Task Force Kalve. Det betyder, at der inden for de kommende år skal findes alternativer til det hos mælke- og slagtekalveproducenter meget populære dansk blåkvæg, som har mange kvaliteter, men også slås med et dårligt renomme hos forbrugerne på grund af tidligere tiders udfordringer med naturlige kælvninger.

"For at imødekomme fremtidens behov og ønsker fra både forbrugere og producenter er det nødvendigt at finde de rigtige tyre til de to linjer, som der er anbefalet at arbejde med", fortæller Lisbet Holm, rådgivningschef i Viking Danmark.

Den nuværende anvendelse af kødkvæg er primært fokuseret på den intensive linje, som passer godt til de nuværende afsætningsmuligheder med koncepterne Dansk Kalv, Gourmetkalv o.l. Den ekstensive linje, som der forventes øget anvendelse af, vil være kendetegnet af forventet højere slagtealder og produktion af rødt oksekød. Krydsningskalvene vil være meget velegnede til afgræsning og naturpleje.

"Viking, Seges og Danish Crown Beef vil samarbejde om udviklingen af gode alternative racer over de næste tre-fem år, alt imens vi afprøver tyre og racer grundigt i vores nordiske avlsprogram. Vi forventer, vi til den tid vil have en bredere palet af alternativer at arbejde med".

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.