Spådom: Flere kalve vil krydse grænsen fremover
Ugen På Spidsen: Afsætningen af dansk kalvekød synes svær at drive op. Og når aflivning bliver forbudt er der tilsyneladende kun eksport tilbage, vurderer ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Trods målrettede koncepter og fastholdelse af en slagtepræmie, er der slet ikke kommet tilstrækkeligt med svung i den danske kalveproduktion,.

Slet ikke i en sådan grad at man kan forestille sig, at produktionen vil øges og flere kalve kan fedes op på danske bedrifter.

Det står klart efter de seneste års rutcheture for økonomien i dansk kalveproduktion, hvor et godt år afløses af et ringe år og opturene ikke bliver lange nok.

Aktuelt er dækningsbidraget på slagtekalve ved at nå et niveau, hvor slagtepræmien udgør halvdelen af indtjeningen og med hele usikkerheden omkring EU’s landbrugspolitik in mente, er det næppe vilkår, som får mange til at starte op.

Desværre.

Problematikken omkring tyrekalvene forstærkes yderligere af et kommende forbud mod systematisk aflivning af spædkalve. Forbuddet er klogt, når man tænker på erhvervets image, men hvad skal vi så stille op med de mange ekstra kalve?

Ud af landet

Svaret synes at være eksport.

Dyretransporter er med jævne mellemrum til debat. Ikke alle synes om billedet af dyr, som skal gennes ud af vante omgivelser for at tilbringe timer på landevejene og ende i et andet land. Men området synes så reguleret og kontrolleret og transportørerne så professionelle, at transporterne foregår så skånsomt som muligt.

Som branche bliver vi nødt til at insistere på at have muligheden for at eksportere dyr. Hvis ikke, vil spædkalvene hobe sig op hos mælkeproducenterne, for markedet falder fuldstændig sammen, hvis alle danske kalve skal fedes op indenfor landets grænser.

Alternativt hertil står forslaget fra Kvægkongressen om at begrænse kalvefødslerne via forlænget laktation.

Et interessant forslag som om muligt kan implementeres over en længere periode i takt med at der kommer fokus på de faglige udfordringer, som forlænget laktation giver i staldene, hvor køer skal gennemgå flere brunstcykler, før de må insemineres.

Hvad tænker du? Giv gerne dit besyv med i kommentarfeltet herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.