Stærkt investorsamarbejde: Fra 0 til 1.100 køer på 30 måneder

Udvalgt til weekend: Både investor og Morten Jacobsen har hånden på kogepladen og kan træffe hurtige beslutninger, når det gælder bedriften. Det er opskriften på succesen, fortæller den unge landmand, som efter 30 måneder har 1.100 årskøer.

"Både investor og jeg har hånden på kogepladen. Jeg sidder direkte over for beslutningstageren. Det gør du ikke nede i banken. Der skal de spørge opad i systemet. Derfor kan vi ekspandere, når muligheden er der, og den rette ejendom dukker op. Investor og jeg har et stærkt interessefællesskab i at udnytte de gode business cases".

Sådan forklarer 29-årige Morten Jacobsen, at han har kunnet etablere sig som mælkeproducent og på blot 30 måneder er gået fra nul til 1.100 årskøer.

Den første ejendom blev overtaget med 450 årskøer og 200 hektar i april 2017 - og blev i løbet af de næste 12 måneder udvidet til 650 årskøer. I 2019 tilkøbes endnu en ejendom med 450 årskøer og 170 hektar.

Morten Jacobsens rolle er at være direktør i firmaet med et stærkt økonomi- og ledelsesfokus på at tjene penge.

"Jeg har altid tænkt i de baner, så mit syn på at drive virksomhed har ikke ændret sig på grund af investoren", siger han. Hans baggrund er en uddannelse som agrarøkonom og stor erfaring med mælkeproduktion

Det ligger simpelthen i modellen med en investor som medejer. Her er et klart krav om et afkast på investeringen i størrelsesordenen otte procent.

"Derfor handler det heller ikke om 0,7 hektar pr. dyreenhed eller andre krav, som en bank typisk ville stille af hensyn til sikkerheden, men om hvad der giver et afkast i de rammer, vi har", forklarer han.

Når det gælder selvejet, er Morten Jacobsen ganske nøgtern. Han ejer 50,1 procent af Hedegaarden ApS, mens investoren ejer 49,1 procent.

Selvejet er delvis illusion

Investor-modellen er ikke nødvendigvis en billigere måde at skaffe kapital på.

Men foruden de allerede nævnte fordele med interessefællesskab og korte beslutningsveje giver modellen en uafhængighed af banken, idet realkreditlån og egenkapital udgør 91 procent af finansieringen af Hedegaard ApS og har givet en mere positiv rating hos realkreditten.

"Jeg mener langt hen ad vejen, at selvejet er en illusion. Alle har nogen at rapportere til, og har du en balancesum på 100-150 millioner kroner placeret på ét cpr-nummer, er du følsom. Jeg er hovedaktionær, og jeg ser faktisk det her som en mulighed for at beholde selvejet, så unge landmænd fortsat kan etablere sig og eje landbrug", siger Morten Jacobsen.

"Både investoren og jeg ønsker at tjene penge, så vi får aldrig modstridende interesser, når vi ejer hele bedriften sammen. Men man skal acceptere at dele 12 kroner i stedet for at få fem kroner", uddyber han.

Faktaboks

6 tal, som Morten Jacobsen dagligt tjekker:

  1. EFK: Her skal Hedegaarden ApS ligge i den bedste fjerdedel. Der 
arbejdes hårdt på at nå det mål. 
  2. Tillæg: Det er højt prioriteret at hente alle tillæg hjem på mælken. Gennemsnittet i celletal er 130.000. Der leveres non-GM-mælk, og bedriften er godkendt til ét dyrevelfærdshjerte.
  3. Restbeløb: Restbeløbet er p.t. 60 kr./ko/dag.
  4. Fremstillingspris: Meget tæt på målet om 2 kr. i 2020-budgettet.
  5. Kg mælk/løntime: Mindst 450 kg mælk/løntime.
  6. Kassekreditsaldoen: Med til at give 90 procent af ’sandheden’ om den aktuelle økonomiske status.

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.