Staldindretning kan afgøre om nykælverne starter godt

En ædeplads pr. ko, blødt underlag i hvilearealet og minimering af gruppeskift tæt på kælvning er tre helt centrale faktorer.

Af Finn Strudsholm, fagjournalist

Dårlig fodring i goldperioden får tit skylden, hvis køerne ikke klarer skiftet fra goldko til velfungerende nykælver tilfredsstillende.

Typiske problemfelter i tidlig laktation er lav ydelse, infektions- og stofskiftesygdomme, benproblemer og mange tidlige udsætninger.

Men fodring og næringsstoffer gør det ikke alene, og forhold omkring ædeplads, hvile og gruppeskift i goldperioden kan være nok så afgørende for en succesfuld transition.

Sådan lyder sammenfatningen af 15 års forskning i stalde til transitionkøer fra professor og dyrlæge Nigel B. Cook fra universitetet i Wisconsin.

Han har lavet sin forskning i tæt samspil med store amerikanske besætninger og haft fokus på løsninger, der inddrager viden om koens sociale adfærd og basale behov.

Ingen kompromisser omkring ædeplads

I perioden 21 dage før kælvning til 21 dage efter er det afgørende, at alle køer kan æde samtidig.

Køer er sociale dyr, som gerne vil æde på en gang. Så overvejelser i retning af, at goldkoen jo har masser af tid og bare kan æde, når der er plads ved foderbordet, holder ikke.

Manglende ædeplads vil gå ud over foderoptagelsen hos de svage køer. Især i perioden lige efter udfodring, hvor mange køer gerne vil æde samtidig. Er der så ikke plads nok ved foderbordet, vil de lavere rangerende køer optage mindre foder end ønsket.

Studier har vist, at nedsat foderoptagelse i de sidste uger inden kælvning kan disponere for børbetændelse, stofskifteproblemer og nedsat immunforsvar efter kælvning.

Læs hele artiklen og meget mere om staldindretning og nykælvere i næste nummer af fagmagasinet KVÆG, der udkommer i morgen 9. april. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.