Staldskole til Sudergaard: Giv kalvene et halvtag

Når man har brugt al sin egen viden, er det godt at høre kollegernes kommentarer, så man måske kan gøre det endnu bedre.

Man lyver for sig selv, hvis man tror, at der ikke er noget, der kan gøres bedre. Sådan lidt ud fra den filosofi meldte driftsleder Kristian Sudergaard sig til en kalvestaldskole hos LandboNord, og det har han ikke et sekund fortrudt.

»Når man har gjort alt, hvad man kan, er det interessant at høre, hvad andre mener, for så kan det måske blive endnu bedre. Man kan godt stirre sig blind på udfordringerne«, siger han.

Kalveskolen har da også været på besøg på Kyvsgård i Vodskov.

»Vi har døjet lidt med noget lungebetændelse hos kalvene, faktisk fra kalven er ret lille. Nu har gruppen foreslået, at vi laver noget halvtag hen over kalvene for at undgå træk«, siger han.

Dygtig kalvepasser

Ifølge Merete Søndergaard Christensen, kvægrådgiver hos LandboNord, der står for staldskolen, er Kristian Sudergaard dygtig til at passe kalve. De har godt med råmælk af en god kvalitet og tildeler det til kalven, når den er født. I forhold til lungebetændelsen har han prøvet mange ting af, bl.a. at vaccinere, men uden at det er lykkedes.

»Man tænker ikke, at træk er et problem, når de små kalve står i enkeltbokse midt i stalden og fællesholdene står ved endevæggen, men kulden kan også slå ned fra loftet, og pladerne kan måske sikre, at de undgår træk og ligger lidt lunere«, siger hun.

»Det skal jeg da have lavet, så snart jeg får tid og mulighed«, siger Kristian Sudergaard.

Rigeligt mælk

Kalvene får 8-9 liter mælkeerstatning om dagen baseret på 60 procent sødmælk. Et skift fra en mælkeerstatning til en anden har givet ekstra tilvækst.

Som resultat af kalvestaldskolen prøver Kristian Sudergaard nu også at give kalvene mælk af suttespande frem for af skåle.

»Vi starter med halvdelen, således at vi kan sammenligne de to måder at give mælk på«, siger han.

Kalvene måles konsekvent, når de er to måneder, og derfor vil han helt faktuelt kunne se om ændringen har en effekt på kalvene.

Mange erfaringer

Han er meget glad for erfaringerne fra kalvestaldskolen.

»Vi har erfagrupper om køer og marker, men kalvene er jo også meget vigtige i produktionen. Det er jo dem, der bliver køer en gang«, siger han.

Han ser frem til, at gruppen ved næste besøg skal besøge en slagtekalveproducent, som får kalve fra 15 forskellige bedrifter.

»Han har jo en masse erfaring med, hvor forskellige kalvene er, og hvordan han så håndterer forskellighederne. Det tror jeg, vi kan lære meget af«, siger Kristian Sudergaard.

Koncept

En kalvestaldskole består ifølge Merete Søndergaard Christensen af 5-6 besøg hos deltagerne med 3-4 ugers mellemrum. Hvert besøg tager cirka tre timer, som fordeles på besøg i staldene og faglige input. Prisen er 4.500 kr. ved minimum fem besøg.

Faktaboks

Kyvsgård

  • 300 årskøer holstein
  • 11.000 kg EKM pr. årsko
  • Driver 330 hektar
  • Giver kalvene 8-9 liter mælkeerstatning baseret på sødmælk
  • Tyrekalve sælges 3 uger gamle

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.