Stop for aflivning kræver stor værktøjskasse

Jerseytyrekalvene fyldte meget i debatten på Dansk Jerseys årsmøde, fordi aflivningsstoppet rykker nærmere og nærmere uden oplagte løsninger på vej

Selv om den endnu ligger godt to år ude i fremtiden, er 1. januar 2022 en dato, der fylder mere og mere hos mange jersey-mælkeproducenter.

For da er det ifølge brancheaftalen slut med at aflive jerseytyrekalve. Afhængig af hvordan dyrevelfærd-hjerteordningen konkret udmøntes, kan datoen blive fremrykket, da det et stop for aflivning tegner til at blive et grundkrav for at opnå det første hjerte på mælk og kød. Flere mejerier har allerede indført egne skærpede regler, og landene omkring Danmark rykker også på aflivningsproblematikken.

Derfor fyldte tyrekalvenes fremtidige skæbne en del i debatten på Dansk Jerseys netop afholdte årsmøde.

Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg og gæst ved årsmødet, måtte flere gange på talerstolen og bede om besindighed og tillid til, at der kommer en løsning. Han understregede også, at det vil tage tid, når man som Landbrug og Fødevarer Kvæg har valgt, at løsningen skal hænge økonomisk sammen inden for sektoren og være etisk forsvarlig.

Mange idéer i spil

De nuværende gode priser på eksportkvier er truet af den stigende brug af kønssorteret sæd, vurderede flere deltagere. Samtidig er oksekødet under krydspres med øget udbud og faldende forbrugerinteresse.

Ole Karmsteen, formand for Sjællandske Familielandbrug og jersey-mælkeproducent på Falster, havde en række interessante forslag. Bl.a. at jerseykrydsninger måske kunne afløse kødkvæget som naturplejere, tilmed med et noget lavere klimaaftryk end de rene kødracer.

»Men der skal nok arbejdes noget med at få den idé accepteret«, vurderede han.

Bent Olesen, formand for Dansk Jersey, pegede på det nye tiltag Y-Vik, kønssorteret kødkvægssæd som giver tyrekalve. 12,5 procent af jersey insemineres i øjeblikket med kødkvæg. Det blev dog også nævnt, at der fortsat er behov for interesserede slagtekalveproducenter til disse jerseykrydsninger.

Forlænget laktation som et værktøj til at reducere antallet af kalve er fortsat relativt uudforsket som værktøj, men avlskoordinator Peter Larsson fra Viking Genetics kunne på årsmødet fortælle, at der nu ligger et avlsværdital for jerseytyrene på såkaldt persistens, altså evnen til at holde ydelsen gennem længere tid.

Faktaboks

85 % færre døde kalve

  • Projektet Gul(d)kalven om kalve-dødelighed med 30 deltagende besætninger hædrede Dorthe og Lars Bech Hansen, Døstrup ved Hobro, for imponerede 85 procents fald i dødeligheden i de seneste 12 måneder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.