Stor sammenligning: Find de underlag, der ligner naturlige underlag mest

Flere universiteter har sammenlignet data fra studier, for at sammenligne risikoen for haltheder på fem forskellige typer underlag.

Sammen med yverbetændelse og reproduktionsproblemer, er haltheder øverst på listen over tilstande der påvirker køernes velfærd, helbred og produktion. 

En undersøgelse udført på tværs af flere universiteter har sammenlignet forskellige typer underlag, med fokus på hvordan det påvirker køernes bevægelse i løsdriftssystemer, det skriver Dairy Global.

Forskerne sammenlignede 5 forskellige typer underlag: Græs, sand, gummi, asfalt og beton. Her sammenlignes de forskellige risici der er for udvikling af haltheder på underlagene. 

Konklusionen fra studiet viste en vigtighed i at overveje egenskaberne ved hvert underlag og at hælde mere mod græs-lignende underlag, da dette reducere halthedsrisici og promovere velfærd. 

Årsager til halthed 

Ifølge Dairy Global er der 3 hovedårsager til at køer bliver halte: 

  1. Dårlig hygiejne i stalden. Ophobning af gylle øger risikoen for skrid og fald, samt øger risikoen for infektioner. 
  2. Metabolisk acidose - også kaldet vomacidose. En metaboliske tilstand der ofte opstår når køerne får en for energirig diæt. 
  3. Mekanisk ubalance i klove og ben. Dette kan eksempelvis være øget vægt bæring omkring led og større slid på klovene grundet hårde og ru overflader. 

Data viser at af de tre hovedårsager, er den sidste den primære årsag til haltheder. 

Studiet benyttede sig af et rangeringssystem som vurderer bevægelsesmønstre og muligheder der påvirker halthed. IAFuR - Intergrative analysis of functional ranges. 

Denne vurderer:
    - Optimal funktionelle rammer for bevægelse 
    - Navigation (adfærd) 
    - Forbedring i tilfælde af tidligere skader 

Græs 

Græs blev fundet til at være det optimale underlag for køer, af tre primære årsager. 
Mekanisk bidrager det med større led-bevægelighed som promovere sundere led.

Det tillader sikre og velkendte bevægelsesmønstre, uden at kræve øget energi. 
Det promovere længere liggetider og lavere prævalens for halthed. (1-22,5%) 

Der skal dog understreges at dataene fra undersøgelsen ikke inkludere data fra græsmarker der er dårligt vedligeholdt.

Man må antage at køer der går på arealer med ujævne græs marker, mudder og sten, har større risiko for halthed end dem som har indgået i studiet. 

Græs er desuden heller ikke altid en mulighed for løsdrift systemer, både af klimahensyn og årstider. 

Sand

Ifølge studiet fremstår sand som værende det bedste naturlige alternativ til græs. Det viste gode resultater i bevægelighed og navigation. 

Prævalensen for haltheder var ligeledes næsten lige så lavt som hos gruppen på græs (5-21,5%).

Sand har en yderligere funktion da det udtørre gyllen, dette forebygger at køerne er for beskidte omkring benene, og minimere risikoen for infektioner. 

Ulempen kommer dog i form af at det er en mere energikrævende underlagstype. Som man nok selv kan genkende er det hårdere at gå på sand end et mere fast underlag. 

Fra et driftmæssigt synspunkt er sand stratetisk udfordrende. Det løbende behov for at udskifte sandet ville kræve nogle økonomisk gode løsninger, eventuelt at finde en god ressource for sand. 

Håndtering af gyllen ville også kræve yderligere planlægning, hvilket kræver tid og penge. 

Gummi

Gummi-gulve viste indikationer for at være et acceptabelt kunstig alternativ. Den største ulempe var manglen på friktion, de glatte gulves effekt blev tydeligt afspejlet i antallet af haltheder.

Den overordnede prævalens for haltheder rangerede mellem 5-27% hvor de fleste studier viste over 20% og desuden fremhævede lavere produktivitet for køer på gummigulve end køer på sand. 

Gummi skal dog stadig overvejes som et fornuftigt alternativ, så længe man tager forbehold for at optimere friktionen for at undgå skrid, samt at man optimere køernes tilvænnning til gulvet.

Flere studier viser nemlig at køer mangler tillid til gummioverflader. 

Asfalt

Asfalt anbefales ikke som gulv for køer i løsdrift. Det giver et hårdt slid på klovene. Desuden ses der en betydelig afvigelse i køernes bevægelse som følge af ubehag på grund af slid og hårdhed. 

Asfalt har ifølge studiet en halthed prævalens på mellem 13,3 og 40,9%. 

Beton

Beton er ifølge Dairy Global det mest brugte gulv i kvægbesætninger da det har en lang holdbarhed og er nemt at rengøre.

Det har dog samtidig den højeste prævalens for haltheder, med procenter rangerende fra 19,8% til 68,4%. 

Adskillige klovlidelser sås oftere hos køer på beton. 

Overordnet viste beton de viste indikatorer for bevægelighed, navigation og heling, hvilket leder til usikkerhed, tab af energi og stort pres på klovene. 

Konklusionen for undersøgelsen var primært, at man bør undersøge og udforske de kunstige alternativer, der bedst imiterer de naturlige underlag.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.