Stor stigning i mælkeydelsen efter års pause

Ydelseskontrollen for 2022-2023 viser en markant fremgang med 17 kilo værdistof. En gennemsnitlig mælkebedrift i Danmark har nu en ydelse på 11.310 kilo EKM.

Armene er i vejret hos Ydelseskontrollen, der efter et par år med begrænset fremgang igen kan vise stor stigning i malkekøernes ydelse.

I malkeåret 2022-2023 gav en gennemsnitsko 853 kilo fedt plus protein. Det er en meget flot fremgang på hele 17 kilo værdistof sammenlignet med sidste år, konkluderer Ydelseskontrollen selv i en pressemeddelelse.

Ydelsen stiger med 192 kilo EKM, og en gennemsnitlig driftsenhed i Danmark har nu en ydelse på 11.310 kilo EKM. 

Den gennemsnitlige mælkeydelse er steget med 126 kilo mælk, som altså korrigeret for protein og fedt bliver til 192 kilo EKM.

Kilo fedt er steget med ni kilo, mens kilo protein er steget med otte kilo. Det giver samlet en stigning på 17 kilo værdistof, hvilket er markant højere end sidste år. Fokus er fortsat på højere stigning i værdistof og ikke at producere mere vand. 

- 853 kilo fedt plus protein er en meget flot ydelse, og viser at fokus på værdi-stof i NTM virker. En af nøglerne til denne strategi er måling af værdistof på ko-niveau, og det er derfor meget vigtigt, at vi fortsætter med den store opbakning, der er til Ydelseskontrollen samt at vi fortsætter med disse analyser og målinger med en høj sikkerhed for at sikre maksimal fremgang for den enkelte bedrift og erhvervet som helhed, skriver Ydelseskontrollen. 

De lande Danmark normalt sammenligner sig med, har en høj mælkeydelse, men ikke med samme mængde indholdsstoffer. 

Færre bedrifter

Der er 114 færre driftsenheder sammenlignet med året før. Tilbagegangen er helt på niveau med sidste år. 

Antallet af køer er faldet med cirka 5.000.

Antallet af køer har ligget stabilt omkring 500.000 køer i flere år. I år er antallet for andet år i træk under 500.000 køer. Antallet har dog kun rykket sig med få tusinde køer de sidste 20 år. 

Andelen af danske køer i ydelseskontrollen er stabilt og er cirka 92 procent ud af den samlede malkekvægbestand opgjort i Danmarks Statistik. Niveauet er et procentpoint højere end forrige år. 

Størrelsen af driftsenhederne er fortsat stigende, og den gennemsnitlige driftsenhed har nu 260 køer, hvilket er en stigning på 12 køer. Gennemsnitsstørrelsen er steget med hele 100 køer på 10 år.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.