Store hold gør det sværere at sanere for salmonella

Flere besætninger smittes med salmonella. Mange dyr i et hold eller i en besætning øger risikoen for kontakt og overførsel af salmonella.

De stadigt voksende besætninger og udbredelsen af store hold og måske endda sammenblanding af forskellige grupper giver salmonellabakterierne gode muligheder for at sprede sig.

Jo flere kontaktmuligheder der er, desto større er risikoen for at et dyr bliver smittet. Og det gælder ikke kun salmonella.

Sådan forklarer Lars Pedersen, specialkonsulent hos Seges Husdyrinnovation, og Liza Rosenbaum Nielsen, professor på KU, nogle af årsagerne til, at det har vist sig sværere end ventet at sanere for salmonella.

»Det er ikke altid fordi landmændene ikke vil sanere for salmonella. Men det er blevet vanskeligere, fordi besætningerne er blevet. Men det betyder ikke, at det ikke kan lade sig gøre. Vi har mange eksempler, hvor det er lykkedes«, påpeger Lars Pedersen.

Motivationen

Centralt i bekæmpelsen af salmonella står praktisk håndtering af gødning og dyr samt rengøring. Men Liza Rosenbaum Nielsen og Lars Pedersen peger ligeledes på motivationen, som værende afgørende for at lykkes med sanering.

»Nogle landmænd har forsøgt at sanere i flere år og ser ikke en tilstrækkelig effekt. Det kan udfordre motivationen til at fortsætte med de nødvendige ændringer, som er afgørende for at inddæmme smitten«, mener Liza Rosenbaum Nielsen.

Når effekten udebliver er det oftest, fordi der stadig er oplagte, åbne huller i smitteforebyggelsen i besætningen. Det er salmonellabakterier gode til at udnytte, påpeger Liza Rosenbaum Nielsen.

Afgørende for saneringen er, at handlingsplanerne omsættes til reel handling, og de gennemføres i alle led.

»Nogle landmænd vil måske sige, at det er de eksterne forhold, som halter. At andre ikke tager de fornødne hensyn til landmanden. Men jeg vil påstå, at man kan vinde mindst ligeså meget ved at have styr på den interne smittebeskyttelse, hvor det især handler om rengøring, hygiejne og omtanke«, mener Lars Pedersen.

Han understreger dog, at det er vigtigt, at landmændene stiller krav til hinanden og til leverandørerne.

»Det er landmanden selv, som skal sætte reglerne for, hvordan man færdes på ejendommene, og hvem der kommer ind. Men det vi ser i praksis er, at landmænd og ansatte selv kan gøre meget for ikke at sprede smitten og eksempelvis få isoleret syge dyr i tide, så smitten mindskes«, mener Lars Pedersen.

Læs mere om bekæmpelse af salmonella i magasinet Kvæg nr. 1/2020, som udkommer i næste uge.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.