Flere kalorier, bedre hygiejne og råmælk i topklasse.
At reducere kalvedødeligheden behøver ikke at koste en bondegård. Man kan ofte bruge det, man har, og eventuelt hæve kvaliteten af det.
Det har deltagerne i den vestjyske gruppe, Vækstjysk Kalv, erfaret. De vandt den landsdækkende ’Økokalvekampen’ med en samlet reduktion af kalvedødeligheden med mere end 60 procent på et enkelt år. På bedrifterne betyder sejren, at arbejdsglæden er øget, og at det vrimler med levestærke kalve og ungdyr.
Vær rundhåndet
Flere af deltagerne har investeret 4.000 kroner i en brix-måler, som kan afgøre, om råmælken er egnet til kalvefodring. Andre har intensiveret rengøringen omkring kalvene og fodringen, og nogle har også lært, at det lønner sig at være rundhåndet med foderskovlen til de fremtidige malkekøer.
De deltagende landmænd har en gennemsnitlig kalvedødelighed på 4,2 procent.
Kommentarer