Superkoen formes, fra den er spædkalv

Skal man have superkøer, skal man gøre alting rigtigt helt fra fødslen til første laktation og videre, påpeger kvægrådgiver.

Af Frederik Thalbitzer

Hvem drømmer ikke om, at køerne er sunde og robuste, holdbare og giver en masse mælk allerede i en lav alder?

Superkøer kommer dog ikke helt af sig selv, påpeger kvægkonsulent Henrik Hansen Bonde, Kvægrådgivning Danmark, som holdt indlæg om emnet hos VKST i sidste uge.

- Det avlsmæssige potentiale er kun en del af koen. Pasningen har også stor indflydelse på, om en ko bliver en superko, siger han.

Jo mere en kalv vokser pr. dag, fra den er 10-65 dage gammel, des mere mælk giver den i 1. laktation. Den skal først udvikle vompapiller og siden vomvolumen, så den kan omsætte meget grovfoder og omsætte meget energi.

Mælk, mælk, mælk

I første omgang er det mælk, der får kalven til at vokse, og et højt mælkeindtag er vigtigt. Fra den er to uger, skal den have 7-8 liter dagligt plus kraftfoder, som skal være oppe på 1-1,5 kilo pr. dag ved to måneder. Kalven skal også have adgang til kvalitetshø. Ikke så meget for at vokse som for at stimulere udvikling af vompapiller, men den kan først omsætte grovfoder, fra den er 8 uger gammel.

Fra to til ni måneder skal kvien have mere grovfoder, men også højt protein og energiniveau.

I de første måneder er højt hygiejneniveau ekstra vigtigt, fordi sygdom vil bremse væksten.

23-25 måneder

Kælvningsalder har ifølge Henrik Hansen Bonde også betydning for en kos holdbarhed og livsydelse.

- Målet er, at kalvene vokser 800-850 gram om dagen og kælver, når de er 23-25 måneder. Så udvikler yveret sig bedst, og så topper livsydelsen, siger han.

Samtidig understreger han, at kvierne fodres efter behov. I starten har de brug for et højere energiindhold end senere i forløbet. Man kan altså ikke give samme blanding fra 6 til 22 måneder.

- En praktisk løsning er at lave en grundration og så give lidt kraftfoder til de mindste for at øge energiindholdet, foreslår han.

Insemineringstidspunkt

Tidspunktet for inseminering er naturligvis afgørende for, at de kælver på det optimale tidspunkt. En nem måde at finde rette tidspunkt er at se på krydshøjden. En insemineringsalder på 12-13 måneder svarer til en krydshøjde på 130 centimeter.

- Det skal være simpelt i en travl hverdag, og farver på inventaret kan være en hurtig måde at vurdere, om det er rette tidspunkt, siger Henrik Hansen Bonde.

Han anbefaler, at man følger holdbarhedsanalysen af kvier i DMS. Den giver et overblik over kvieopdrættet, og hvor mange måneder der når fra fødsel til 1. kælvning.

- Det er værre at have mange, der dør ved 10-15 måneder end tidligere, for så er der brugt en masse foder på dem til ingen nytte, siger han.

Close-up blanding

I de sidste måneder før kælvning skal kvierne gradvist vænnes til de lakterende køers ration, uden at de overfodres. Det er godt, hvis man kan håndtere at give dem en close-up goldkoblanding.

- Alt, hvad man gør, fra kalven bliver født, kan have betydning for dens potentiale som ko. Generelt er god opstaldning, hygiejne og ikke for høj belægning også vigtige tiltag, siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.