Svensk kvægbruger finder køer og kalve med termisk drone

Svensk landmand med kødkvæg har termisk drone i værktøjskassen.

En termisk drone, altså en drone udstyret med varmefølsomt kamera. Det er noget mange har læst om, men de færreste gjort noget ved.

En af de sidstnævnte er den svenske kvægbruger Torbjörn Bergman.

Han driver et alsidigt landbrug med en økologisk kødkvægsbesætning på 120 dyr, skov samt udlejning af huse. Han er teknik-interesseret, og for et par år siden købte han en termisk drone.

Dronen bliver blandt andet brugt til at få styr på dyrene, der græsser på et 60 hektar naturgræsareal, fortæller han til netavisen ATL.

"En termisk sensor er værdifuld, fordi dens detektionsevne er større end for en almindelig drone, idet dyrene afgiver varme. Jeg har fx fundet køer, der er gået ud for at kælve, og har også fundet kalvene. Hvis køerne går i skoven og jeg ikke ved hvor jeg skal lede, er en termisk drone også et effektivt værktøj," siger Torbjörn Bergman.

Den svenske landmand fortæller, at han også har brugt den termiske drone i stedet for hund til at opspore anskudt vildt.

Andre anvendelsesmuligheder er fx at kontrollere dårligt fungerende solceller, at finde varmelæk i staldbygningers tag, eller at redde rådyrlam i græsmarker.

Den svenske landmand vurderer, at man pt. skal op i et prisleje på mindst 70.000 svenske kroner (ca. 50.000 danske kroner) for at få en termisk drone med et kamera af god nok kvalitet - men priserne er faldende, ligesom teknikken udvikler sig hurtigt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.