Svensk undersøgelse: E. Coli smitter mest via sociale køer

E.coli af typen Ehec findes hos kvæg og er sygdomsfremkaldende for mennesker. Svensk forsker har undersøgt, hvordan spredning kan forebygges.

Der findes mange typer E. coli, og nogle af dem bliver man syge af, og andre bliver man ikke syge af.

En type af E. coli, Ehec, bliver køerne ikke syge af, men det gør mennesker. Fordi køerne ikke bliver syge, opdager vi ikke de har Ehec, og derfor kan den være svær at komme af med, skriver netavisen JordbruksAktuellt.

Lena-Mari Tamminen, dyrlæge fra Sverige, undersøgte hvordan smitten med Ehec var mellem forskellige gårde, som ligger tæt på hinanden, smitte inde på gården og smitte mellem dyr.

Smitte mellem gårde

Forskningen viste, at store bedrifter med mange gårde i nærheden havde den største risiko for at få Ehec inden for dørene.

”Man kunne spore bakterien og finde ud af at dyrene smittede hinanden, når de var på græs. Enten direkte kontakt mellem køerne eller gennem miljøet”, siger Lena-Mari Tamminen.

De undersøgte også hvilke køer, som smittede meget, idet enkelte dyr udskiller op mod 10.000 bakterier per gram gødning. Det viste sig at være de meget aktive og sociale dyr, som kom i kontakt med mange andre.

Råd til landmænd

For at nedsætte bakteriens chance for at overleve, er det vigtigt at dyrene har det tørt. Derfor skal der ikke først strøs, når det er vådt ved dyrene, men inden, mens der stadig er tørt.

Det er vigtigt at undgå kontakt til dyr i andre besætninger, både på græs og kviehotel. Hvis dyrene kommer i kontakt med dyr fra andre bedrifter, kan det være en god idé at isolere dem, når de kommer hjem på gården, så alle de andre køer ikke bliver smittet.

”Det er nok ikke muligt at beskyttet sig helt for Ehec, men foranstaltningerne kan reducere risikoen for smitte”, siger Lena-Mari Tamminen.

Desuden kan forebyggenmde tiltag være med til, at man hurtigere får bugt med Ehec, hvis man har fået den ind på bedriften, og ikke mindst kan det være med til at reducere risikoen for spredning af andre sygdomme, som gør køerne syge.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.