Svenske mælkebønder skummer 113 mio. kr. i støtte fra detailkæde
Detailkæden ICAs støtteordning er nu ophørt.

Siden september har kunderne i de svenske ICA-butikker kunnet vælge en dyrere mælk og derved give en krone ekstra for mælken - hvilket gik direkte til landmanden.

Efter seks måneder er ordningen, der var lavet i samarbejde med den svenske landbrugssektor, nu som planlagt afsluttet.

ICA beretter, at "mælkekronen" sammen med et bidrag på 25 mio. svenske kr., har givet i alt 113 mio. svenske kr. til de svenske mælkeproducenter. Det svarer til 91 mio. danske kr.

Pr. bedrift er det 22.500 danske kr.

ICA's adm. direktør Anders Svensson, anerkender, at krisen ikke er ovre endnu for mælkeproducenterne. Alligevel ophører støtteordningen.

Han siger ifølge ATL.nu, ICA nu vil gå i dialog med mejerierne og interessenter om, hvordan man på mere langsigtet basis kan sikre, at landmanden får en ordentlig betaling for sin vare.

I Danmark har Rema 1000 indført en lignende ordning, hvor pengene gik direkte til Arla og derved også andelshavere i andre lande.

Coop ønskede at indføre en lignende ordning, men det var ikke muligt, eftersom de ønskede at støtten skulle gå direkte til danske bønder. Ordningen strandede derved, eftersom Arla ikke ønskede at gå væk fra andelsprincippet om, at alle andelshavere får del i penge, der går ind i mejeriet. Mejeriforeningen ønskede ikke at medvirke i en ordning, som mejerierne ikke bakkede op om.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.