Syv gode råd til at udtage mælkeprøver til dyrkning

Hygiejnen er ikke altid god nok, når landmænd udtager mælkeprøver til dyrkning, viser undersøgelse. Se de syv gode råd til at undgå forurenede mælkeprøver.

En betydelig del af de danske mælkeproducenter har stadig en del at lære, når det handler om at udtage mælkeprøver til dyrkning for bakterier.

Det viser et dansk forskningsprojekt, som blev præsenteret på en konference om mastitis og som er omtalt i Dyrlægerne Himmerland Kvægs nyhedsbrev.

50 pct. af de indsamlede mælkeprøver i projektet viste sig, at de havde vækst med bakterier, som ikke stammer fra yveret. Mælkeprøverne var indsamlet af landmændene eller deres medarbejdere, og derfor konkluderede projektet, at flere landmænd skal sætte fokus på at udtage mælkeprøver korrekt. Ellers vil det være spildt arbejde og spildte penge.

I følge dyrlægerne fra Himmerland skal man især huske følgende, når man skal udtage en mælkeprøve korrekt for at opnå den rette diagnostik og behandling af koen:

  • Rene hænder eller handsker
  • Grundig aftørring af pattespids med spritserviet eller vat med sprit på
  • Udmalkning af 3 – 4 stråler
  • Hold glas og hætte i den ene hånd (med hætten vendende nedad) og med den anden hånd malkes der ud i glasset (ingen låg i munden!)
  • Glas holdes næsten vandret, dvs. patten holdes skævt, således at strålen kan ramme ned i glasset
  • Patten må ikke ramme glas eller låg
  • Indtil dyrkning bør opbevaring under 24 timer ske på køl, og over 24 timer på frost

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.