Syv skarpe spørgsmål til din afgræsnings-sæson

Der er altid noget at lære af den forgangne afgræsningssæson. Har du været godt nok forberedt?

Af Hans Lund, økologirådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Det er tid til evaluering af afgræsningssæsonen.

Der har som altid været udfordringer med at få afgræsningen til at fungere. Der har været varmt først i april, køligt omkring 1. maj, tørt i maj/juni, høj luftfugtighed i august og meget regnfuldt i oktober.

Alt dette har været udfordringer, som man skal forholde sig til under afgræsning. Det er ikke nyt, og det varierer meget fra år til år.

Har du været godt nok forberedt: Syv skarpe

Der er altid noget at lære af den forgangne afgræsningssæson. Har du været godt nok forberedt? Har du på forhånd tænkt over hvordan de forskellige udfordringer skal tackles.

Det er nu, mens det er i frisk erindring, du skal reflektere over de løsninger og valg du har taget i forbindelse med afgræsning.

  • Hvad kunne være gjort anderledes?
  • Kom køerne for sent eller for tidligt ud?
  • Var der er passende areal til rådighed?
  • Var den valgte slæt/afgræsningsstrategi den rigtige?
  • Har køerne opnået det forventede?
  • Har græsmarken ydet det forventede?
  • Og ikke mindst – har køerne ydet det forventede?

Et eksempel: Landmand med 200 køer

Jeg vil tage udgangspunkt i en landmand, med ca. 200 køer og AMS, der har en meget høj græsoptagelse.

Hans køer har afgræsset over 2.000 kg tørstof pr. malkende ko. Det svarer nogenlunde til 10 kg tørstof pr. dag i 200 dage. Det er imponerende og kun muligt med en god planlægning.

Nogle af årsagerne er ifølge ham selv, at køerne er kommet meget tidligt på græs. De er kommet på græs før græsset begynder at vokse. Køerne bliver derved vænnet til den nye hverdag, før græsset ”eksploderer”.

Samtidig er de vænnet langsomt til frisk græs i stedet for ensilage. En anden årsag er, at køerne har en naturlig appetit, når de dagligt lukkes på græs, påpeger han.

Og ikke mindst så er der taget slæt mindst én gang på alle afgræsningsmarkerne.

Har køerne så indfriet forventningerne til mælkeproduktion? Det har de, og der er ca. 500 kg EKM pr. årsko mere ved kontrolleringen i oktober end der var i april. Ydelsen ligger på ca. 10.000 kg EKM i oktober.

Se på din egen besætning

Se på, hvad du selv har opnået i din besætning.

Kunne der været afgræsset mere ved at ændre på nogle ting? F.eks. ved at opdele markerne i mindre folde for at udnytte græssets vækstpotentiale noget bedre. Det har vist sig at der er større udbytte ved en øget opdeling.

Gå din afgræsningsstrategi kritisk igennem, og vurder hvor det skal justeres til næste år. Skriv det ned, så det ikke kommer som en overraskelse.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.