Tænk smittebeskyttelse før køerne kommer på græs

Skal du have kvæg på græs, så brug tiden, før det går løs, til at tænke i smittebeskyttelse.

Flere besætninger oplever at få salmonella i besætningen, fordi de har dyr på græs.  Det fremgår også af salmonellastatistikken, hvor antallet af positive prøver i kvægbesætninger stiger i sensommeren og efteråret.

Sådan lyder det fra dyrlæge Malene Budde, Seges, i KvægNyt.

”Vi vil alle gerne være hjælpsomme. Derfor kan det være fristende at lukke naboens løse kvier ind til sine egne dyr enten ude på marken eller på stald. Men lad være! Der er en stor risiko for at få smitte ind i besætningen, hvis der kommer fremmede dyr ind,” lyder formaningen fra Malene Budde.

Hun understreger samtidig, at hvis man deler kreaturvogn med naboen, skal man sørge for at vaske og desinficere den mellem brug.

Krav til salmonella niveau 2-besætninger om forsvarlig hegning

Hvis nabobesætningen eller ens egen besætning er i salmonella niveau 2, er det også en god idé at snakke sammen, og man skal så vidt muligt undgå, at dyrene kommer til at gå op ad hinanden.

”Hvis det ikke kan undgås, er det sikreste at lave dobbelthegning,” forklarer Malene Budde.

Hun understreger i den forbindelse, at det for alle besætninger i niveau 2 og 3 jf. salmonellabekendtgørelsen skal sikres, at der er sat forsvarligt hegn om dyrene, når de er på græs, så de holdes fysisk adskilt fra andre besætninger. Med forsvarlig hegning menes blandt andet intakt hegn, passende strømstyrke og ingen beplantning, der rører ved hegnet. Og så skal hegnet naturligvis efterses jævnligt.

Hvis uheldet alligevel er ude og besætningens dyr kommer i kontakt med andre kreaturer i afgræsningsperioden, anbefaler Malene Budde, at man tager fat i sin praktiserende dyrlæge og får lavet en plan for den bedst mulige håndtering.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.