Tænk sundhed ind i staldene fra starten

Hensigtsmæssige bygningsløsninger og rutiner gør det ifølge erfaren byggerådgiver lettere at opretholde en sund besætning.

Tænk sundhed ind fra starten, fordi gennemtænkte bygninger og rutiner kan bryde smittevejene, og fordi det bare gør den daglige pasning så meget nemmere.

Det var hovedbudskabet fra bygningsrådgiver Robert Pedersen, BK Nord, da han tidligere i år holdt oplæg om effektiv smittebeskyttelse i nye og eksisterende stalde.

Grundlæggende er der tre smitteveje, når en besætning rammes af sygdomme. Der er gødningsbåren smitte, for eksempel salmonella, coccidiose, kryptosporidier, paratuberkulose og til dels også diarré. Så er der kontaktsmitte, for eksempel B-streptokokker, stafylokokker og lungebetændelse. Endelig er der den luftbårne smitte for eksempel BRSV-virus, PI-virus og til dels lungebetændelse.

»Tilgangen med de tre forskellige smitteveje er nyttig til at sætte tankerne og tiltagene på den enkelte bedrift i system«, siger Robert Pedersen om nytten af at kende de tre smitteveje.

Når det gælder smitte via gødning, bør store, velstrøede goldkobokse med mulighed for enkeltbokse til kælvende køer klart foretrækkes. Foderet bør køres ind i boksen i trillebør eller lignende. Broklapper kræver også opmærksomhed i forhold til gødningssmitte.

Syge dyr sidst

Kalve må ikke kunne skubbe foderet ud af krybben, og de enkelte hold bør være små og helt adskilte uden fysiske kontaktmuligheder ved for eksempel delte vandkopper mellem to bokse.

»Mælk er et fremragende medie at opformere smitte i«, understregede Robert Pedersen. Derfor skal der være fokus på hygiejnen. Hver dag og året rundt.

Når det gælder den luftbårne smitte, er masser af frisk luft, god afstand og effektiv adskillelse nøglen til at minimere risikoen.

»Jeg håber, at vi kommer til at se mange flere ’kalvelandsbyer’, for de er gode for kalvene. Udfordringen er de, der skal passe dem«, påpegede han.

Andre smitterisici er, at medarbejdere overfører smitte, og derfor er rent arbejdstøj og rene støvler samt rene hænder et must sammen med en gennemtænkt arbejdsrækkefølge, så syge dyr håndteres til sidst.

Flytning af dyr er et andet risikofelt. Ingen dyr bør flyttes ’tilbage’, og syge dyr bør aldrig flyttes i fællesboks.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.