Tørken dræber græsset: Økologer kan blive nødt til at reducere kvægbestand

Græsset gror ikke i tørken, og de økologiske landmænd, der er afhængige af planten til at fodre deres kvæg, bliver mere og mere pressede på græsningsarealer og foder.

Ved Haarby på Sydfyn frygter økologisk mælkeproducent Benny Bonde, at manglen på vand kommer til at få grelle konsekvenser for hans kvægbesætning.

”Hvis tørken fortsætter sådan her, så kan det i værste tilfælde betyde, at jeg bliver nødt til at tilpasse min besætning. Fordi jeg er økolog, har jeg ikke mulighed for bare at supplere med ekstra grovfoder”, fortæller han.

Det er langt fra sikkert endnu, at det bliver en nødvendighed for Benny Bonde, at skulle reducere besætningen. Men synet af landmandens 110 hektar taler for sig selv. Der skal vand til fra oven, hvis der skal være foder at hente her.

”Græsset gror ikke, og jeg har ingen mulighed for at vande det”, fortæller kvægholderen, mens han traver gennem et stykke jord, der skulle have stået vårgrønt og frodigt, klar til at fodre bedriftens 115 køer.

I stedet er den bakkede mark nu et tæppe af grøn-gullige nuancer, der brydes af mørkebrune jordpletter overalt.

Tre måneders græs er svedet væk

Benny Bonde knæler ned og udpeger et lille stykke af græsmarken.

”Se hvor tyndt og kort det er. Jeg skal i reglen kunne have køerne på fuld afgræsning i tre måneder. Efter halvanden måned har jeg næsten ikke mere til dem”, fortæller han.

Tidligere i år fik han taget første slæt græs, der var acceptabelt men stadig under normalen for hans jord.

”Andet slæt græs er stort set ikke eksisterende. Jeg har budgetteret med fem slæt græs, der skulle strække sig til omkring 9 måneder”, fortæller den økologiske mælkeproducent og opsummerer tørkens skade på fodringen:

”Næsten uanset hvordan vejret arter sig nu, så har jeg mistet foder til tre måneder under tørken”.

Kvægkonsulent: Det kommer an på vejret fra nu af

Hos ØkologiRådgivning Danmark er man i dialog med de danske kvægholdere.

Kvægrådgiver Hans Lund er klar i mælet, da han forklarer, at problemets størrelse i høj grad bliver bestemt ud fra vejret i den nære fremtid.

”Hvis du kan fortælle mig hvordan vejret bliver de næste tre-fire uger, så kan jeg fortælle dig præcist, hvor alvorlig truslen bliver”, er meldingen.

Han fortæller, at en del af de økologiske kvægholdere ikke er ligeså afhængige af nedbøret som eksempelvis Benny Bonde.

”Mange landmænd har mulighed for at vande sig ud af problemet, men i områder som Sydfyn er det ikke muligt for de fleste", siger Hans Lund.

”Vi anbefaler, at man reducerer køernes afgræsningsareal. Man kan lukke dem på græsmarker, der alligevel skal pløjes til næste år”, fortæller Kvægrådgiveren og udpensler:

”Køerne dødbider simpelthen markerne. De kan få selv de mindste, nye skud op, og så er der ikke noget, som kan vokse, når regnen endelig kommer”.

Han er også opmærksom på, at mange økologiske landmænd uden ekstra arealer til græs kan have begrænsede lagerbeholdninger, som køerne tærer på allerede nu.

”Hvis der bliver gjort stort indhug i økologernes foderbeholdninger, så har man heller ikke mulighed for at købe græs hos naboen, der er i samme situation”, fortæller kvægrådgiveren, der tilføjer, at græsset til gengæld kan nå at indhente en del af den tabte vækst: 

”Det gode ved græs er, at det vokser med det samme igen, når der kommer vand. Det kan endda vokse kompenserende, hvis der kommer nok vand, og så kan det udligne noget af tabet på sigt. Men det kræver at vi får nogle gode uger med stabilt nedbør”, lyder det fra Hans Lund.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.