Tørken sætter stadig spor i mælketankene

Mælkeindvejningen har været lavere i fem måneder sommeren over. Forklaringen skal findes i konsekvensen af tørken, forklarer konsulent.

Konsekvensen af sidste sommers tørke kan stadig ses i flere danske kostalde og mælketanke.

Fra maj til september har indvejningen af mælk således været lavere end i de samme måneder sidste år, og det skyldes primært slunkne foderbeholdninger, vurderer Arne Munk, konsulent hos Seges Økologi Innovation.

Hen over sommeren har der været 8.500 færre malkekøer i de danske stalde, og det har været med til at trække den samlede indvejning ned.

»Da der blev høstet mindre grovfoder i 2018, har flere valgt at skære besætningerne til, og samtidig har vi ikke set den samme ydelsesstigning som tidligere. Tilsammen trækker de to faktorer den samlede indvejning ned«, mener Arne Munk.

Udskudte kælvninger

Den mindre ydelsesstigning skal ifølge Arne Munk tilskrives udfordringer med at få køerne drægtige sidste sommer. De høje temperaturer medførte færre brunster og færre drægtigheder.

»Udfordringerne med reproduktionen har formentlig betydet, at flere landmænd ser ind i en periode nu, hvor der kommer flere kælvninger end ellers. Derfor kan en del af den tabte fremgang i sommerens indvejning måske indhentes i de kommende måneder, når flere køer kælver«, vurderer Arne Munk.

Faktaboks

Indvejningen:

  • I årets første fire måneder var mælkeindvejningen højere end samme periode sidste år. Herefter fulgte fem måneder med lavere indvejning.
  • Til og med september er der indvejet 0,4 pct. mere mælk end samme periode sidste år.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.