Tag to års klimaindsats med et snuptag

Ugen på spidsen: Giv køerne raps - så går økonomi, klima og image hånd i hånd

Kvæg og klimapåvirkning er konstant til debat. Ambitionerne er store, når det gælder om at mindske mælkens klimaaftryk og det sætter landmænd under pres. Arlas ambition er at reducere klimaaftrykke for mælk med 30 procent inden 2030 eller 3 procent om året, og en stor del af andelshaverne er med i klimatjek. Det er dog gået noget langsommere fra starten. 

Der er dog ting, der lysner. 

Seges har testet brugen af malede rapsfrø i kvægfoder med stor succes. LandbrugsAvisen har talt med nogle stykker af de landmænd, der har været med i testen, og de er begejstrede. 

Hos landmændene blev noget raps- og sojaskrå skiftet ud med formalede rapsfrø, så fedtindholdet steg. 

Landmændene oplevede mere mælk i tanken, en anelse lavere fedtindhold, men stadig højere ydelse målt i kg EKM (1,5 kg EKM pr. ko pr. dag) og flere penge på bundlinjen. Hos den ene landmand var det 1,90 kr. ekstra pr. ko pr. dag, der var tilbage når foderet var betalt og hos den anden 2,50 kr. pr. ko pr. dag. 

Når det var gjort op, var der en klimagevinst på cirka 6-10 procent pr. kg mælk. 

Hvis man skifter palmefedt fra Indonesien ud med rapsfrø er effekten endnu større. Det skyldes, at palmefedt kommer fra egne med meget kulstofrige jorde, hvor man fjerner regnskov. 

Det første år af Arlas klimatjek har vist, at man ikke nåede målet om 3 procents reduktion af mælkens klimaaftryk om året. Nu er der så til gengæld en metode, så man kan indhente det forsømte og tage to års klimareduktion med et snuptag og endda samtidig tjene flere penge blot ved at fodre mere med rapsfrø.

Budskabet har været fremme før, og lige så stille er det blevet bedre og bedre dokumenteret, at de gode resultater holder. Nu ligger det i hænderne på landmænd at gøre noget ved det. Men for at få det ud over rampen må også kvægrådgivere og grovvareselskaber og andre, der vejleder om fodring, gøre en indsats for at få budskabet ud over rampen. Heldigvis et budskab, der også er positivt for mælkeproducenternes image. 
 

Frederik Thalbitzer, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg, magasinet Kødkvæg samt Kvæg Plus

Arlas klimamål: 

  • At reducere CO2e-udledningen med 30 procent inden 2030 og blive CO2e neutrale i 2050 og endda hurtigere i nogle lande. 
  • Arlas klimamål er godkendt af SBTi (Science Based Targets Initiative) i forhold til at opfylde målene i Parisaftalen.
  • Klimatjekværktøjet blev lanceret for Arlas danske landmænd i 2013 og har bidraget til at fremskynde reduktionerne. 
  • I perioden fra 1990 til 2015 har Arlas landmænd reduceret deres udledninger med 24 procent. 
  • Konkrete eksempler viser, at landmænd kan reducere deres udledninger med helt op til 4 procent om året, når de benytter klimatjekket. 
     

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.