Tang hjælper sarte kalvemaver
Kan tangekstrakter fremme modstandskraften hos småkalve? Det undersøger AU-Foulum netop nu.

Ekstrakter af tørret tang har en gavnlig effekt på menneskemaver. Men hvad med småkalve?
Det spørgsmål har en gruppe forskere fra AU-Foulum stillet i et igangværende forsøg, hvor 30 holstein-tyrekalve får mælk med tangekstrakter.
Formålet med forsøget er at undersøge, om fodring med tang forstærker kalvenes immunforsvar og forbedrer tarmsundheden.
Kalvene får tildelt 25 g tørret tangpulver i fire liter mælk hver morgen og aften i forsøgsperioden. Der er i alt 40 kalve i forsøget, hvor de ti fodres med mælk uden tang, imens de 30 er inddelt i tre grupper à ti kalve, som får henholdsvis mælk med sukkertang, mælk med buletang og mælk med søsalat.

Stå imod diarré

Hvis kalvenes tarmsundhed og immunforsvar forbedres, kan kalvene måske modstå pres fra bakterier og vira, som kan udløse et tilfælde af diarré i løbet af de første leveuger.
Jakob Sehested, Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet, følger forsøget tæt og peger på, at det kan være muligt at begrænse brugen af antibiotika i husdyrproduktionen, hvis man kan gøre dyrene stærkere eksempelvis ved at fodre med tang.
Undervejs i forsøget registreres kalvenes tilvækst, foderoptagelse og eventuelle tegn på sygdomme. Forsøget ventes afsluttes i løbet af foråret.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.