Thise-landmænd bryder med Danish Crown

Thises andelshavere melder sig ud af Danish Crown for at skabe deres eget varemærke.

Mens Danish Crown og Tican fusionerer, så går en gruppe mælkeproducenter fra Nordjylland den anden vej.

Fremover - fra juli 2016 - skal du kunne finde Thise-kød i køledisken hos Brugsen, Fakta og Coops andre butikker, vedtog Thises andelshavere mandag på en ekstraordinær generalforsamling.

”Lige nu er der jo stort set ikke slagtekreaturer på markedet, men jeg vil tro, at når vi snakker malkekøer, så snakker vi i størrelsesordenen 3000 om året,” siger Mogens Poulsen, salgsdirektør i Thise, om den forventede volume.

Samtlige 68 landmænd har været Danish Crown-andelshavere, men bryder nu med kødgiganten. Nogle har ved siden af leveret til lokale slagtehuse og egen gårdbutik. Det kan de fortsætte med.

Visionen er at opnå en højere pris via produktudvikling – og samtidig få bedre indsigt og indflydelse på kødprodukterne.

Mærket vil hedde ’Thise & Ko’.

”Det, vi starter med, er det økologiske, hakkede oksekød, men vi vil også kigge på andre udskæringer, ungdyr, stude og så kan vi også kigge på specifikke racetyper som jerseykød,” forklarer salgschefen.

Forhandler med slagterier

Det er endnu uafklaret, hvor dyrene skal slagtes.

”Det bliver ikke på Danish Crowns slagterier, så der er forhandling i gang med to andre. Der er ikke lavet kontrakt endnu,” beretter salgschefen.

Hvorfor bryder I med Danish Crown?

”Jeg ser stærke paralleller til det, der skete for 27 år siden, da syv landmænd ønskede deres eget mejeri. De ønskede indsigt og indflydelse på beslutningerne. Det er en videreførelse af samme drøm,” siger Mogens Poulsen.

I vil gå efter produktudvikling, men det gør Danish Crown jo også?

”Men altså, vi ser en mulighed for produktudvikling. Det er der, hvor Coop og Thise har en fælles interesse.”

”Det er en mindre enhed, og der er ikke så langt fra andelshaveren til der, hvor beslutningen træffes.”

Hvis I bliver en mindre leverandør, kan man så ikke frygte, at I har mindre muskler over for detailledet?

”Coop og Thise har haft en meget tæt relation siden 1995. Vi har med vores aftaler sikret, at vi er svære at tryne, fordi vi har aftalt nogle spilleregler i forhold til prisregulering. Der sover vi roligt om natten. Vi spiller ikke med musklerne. Der er i højere grad tale om et partnerskab, der har en gensidig interesse i at dette lykkes. Coop vil jo også gerne have en alternativ udbyder af mælk - og nu kød - i forhold til det, der er mainstream på markedet.”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.