Thomas skal hente 2.000 læs frisk græs - og håber på flere opgaver

Ejstrupholm Maskinstation bliver første danske maskinstation til at tilbyde friskgræshøst til staldfodring hos foreløbig fem økologiske mælkeproducenter.

Fra en dag sidst i april kommer arbejdsdagene til at se ret ens ud for Thomas Friis, indehaver af Ejstrupholm Maskinstation: Senest klokken seks begynder han på en 56 km lange rundtur til fem økologiske mælkeproducenter mellem Engesvang og Farre med sin irske friskgræshøster for at høste halvandet til to læs frisk græs til hver kunde til staldfodring som supplement til afgræsning.

Dermed bliver den ret nyetablerede Ejstrupholm Maskinstation den første danske maskinstation til at påtage sig denne opgave, og det passer ejeren ret godt, fordi han kontant er på udkig efter nye typer af opgaver og samarbejder for maskinstationen, som omfatter en enkelt ansat foruden ham selv.

Bliver 2019-sæsonen som 2018, bliver der op mod 200 af disse ret ens arbejdsdage i streg frem til, at dagsfrost sætter en stopper for det friske græs.

»Det passer os fint. Vi stiler ikke efter at blive store, men efter at få 12 måneder til at gå med opgaver, der ligger fornuftigt for os«, siger Thomas Friis.

Interesse for ny rute

Går det, som han håber, får den første MaksiGrass-vogn snart følgeskab af en mere.

For selv om der er ledig kapacitet til en kunde eller to mere på den aftalte rute, er der også forespørgsler fra kunder i andre retninger. Derfor kan en ekstra vogn komme på tale for at imødekomme den ekstra interesse.

Det giver også en backup, som er rar at have, når friskgræshøst udbydes som en maskinstationsopgave.

Han har dog ikke den store frygt for nedbrud, for de irske høstvogne er enkelt og robust opbygget med blandt andet tromlehøstere fra Kuhn og gængse stumper. Desuden ligger den danske servicepartner i nærheden af sidste stop på den daglige rute.

1.000 kroner at tjene

De første fem kunder har mellem 100 og 250 øko-køer, og hver kunde skal have hentet halvandet til to læs frisk græs alle ugens syv dage.

For kunderne har interessen handlet om en kombination af økonomi og tid.

»For flere af de nye kunder var det især det med tiden, der gjorde udslaget. De har svært ved at finde tiden til friskgræs-høst hver dag og vil egentlig også hellere passe køer. Der er samlet set omkring en tusindkroneseddel pr. årsko at tjene ved friskgræsfodring, og derfor er der også mulighed for at betale sig fra høstarbejdet«, forklarer Thomas Friis.

Dialog på sms

Konceptet er tilrettelagt, så høsten på den enkelte ejendom klares hurtigst og enklest muligt med gode tilkørselsforhold. Mængdejusteringen sker på en sms fra kunden i forhold til mængden høstet og ædt dagen før.

Der er aftalt en fast pris for første læs og en lavere for læs nummer to samt en særlig kørselstakst, når der er langt mellem mark og stald.

Risikoen for smittespredning har ifølge Thomas Friis ikke været et emne, som kunderne har udtrykt bekymring for, men det er aftalt, at den daglige græshentning ikke krydser drivgange.

Faktaboks

Valg af vogn og traktor:

  • Med tromlehøsteren på MaksiGrass-vognen kommer græsset aldrig ned at ligge på jorden, men ryger direkte i vognen med minimal bearbejdning. Det har været et vigtigt argument for friskgræshøsteren ift. en snittevogn. En snittevogn ville også være større og derfor sværere at komme omkring med, ligesom den ville kræve en større traktor og trykke hårdere i marken. 
  • Irske GrassTech har Herborg Maskinforretning som dansk servicepartner.
  • Traktoren foran vognen bliver formentlig en Case IH Puma 165 med GPS, og GPS’en sikrer, at der ikke køres i nøjagtig samme spor to gange hos den enkelte kunde.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.