Topattet ko yder flotte 23.000 kg EKM i én laktation
Selvom en ko bliver to-pattet, behøver hun ikke blive en dårlig malkeko. Det har mælkeproducent Nikolaj Bjerrum et godt eksempel på i sin besætning med ko nr. 2815.

Ko nr. 2815 blev i sidste laktation to-pattet, men det har ikke sat en stopper for hendes liv som malkeko. 

På en besætning lidt uden for Krejbreg på Salling står en otte år gammel ko, som huskes lidt bedre end de andre.

Med en ydelse i denne laktation på 22.896 kg EKM og en livsydelse på 66.000 kg EKM leverer hun nemlig bedre end besætningens gennemsnit.

"Ja, hun er jo lidt speciel. Det er nu en meget sjov historie med hende", siger Nikolaj Bjerrum, som har været ejer af besætningen siden 2016, hvor ko nr. 2815 allerede var en del af bedriften.

Ko nr. 2815, her med medarbejder Victor Rusbjerg. Privatfoto

To patter goldet efter yverbetændelse

Besætningen på Salling består af 325 årskøer, primært Holstein, men også krydset med andre racer.

"Jeg kunne ikke nænne at slagte hende, da hun blev to pattet sidste laktation. Det er jeg da glad for i dag", siger Nikolaj Bjerrum.

De to patter, som ikke længere malkes, blev goldet i sidste laktation efter yverbetændelse.  

Ko nr. 2815 er igang med sin fjerde, og sidste, laktation. Det er 539 dage siden hun kælvede sidste gang, men trods den lange laktation leverede hun ved seneste ydelseskontrol stadig 35,9 kg EKM. 

I de sidste 12 måneder har hun leveret 15.917 kg EKM, hvor en gennemsnitlig årsko ved Nikolaj Bjerrum levere 13.300 kg EKM.

Også hendes livsydelse på 66.000 kg EKM er bedre end den gennemsnitlige ko ved Nikolaj Bjerrum, som ligger på 34.000 kg EKM. 

De to patter, som ikke længere malkes, blev goldet i sidste laktation efter yverbetændelse. Privatfoto  

Lavt celletal

Ikke nok med, at ko nr. 2815 levere meget mælk, så har hun også et lavt celletal. Med et celletal på 80.000 ligger hun således godt under besætningens gennemsnit på 150.000. 

"Hun (ko nr. 2815, red.) kommer altid til sidst til malkninger. De står 1,5 time på opsamlingspladsen og vi malker tre gange om dagen. Men hun er altid den sidste. Normalt siger man jo at dem der står længe har en dårligere ydelse, men det passer jo ikke på hende", siger Nikolaj Bjerrum, hvor der malkes med en dobbelt 12'er. 

Så længe ko nr. 2815 leverer mælk får hun lov at leve, men hun skal ikke have flere kalve.

"Jeg er spændt på, hvor længe hun bliver ved", siger Nikolaj Bjerrum.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.