Træk en streg i sandet: Er det de rigtige, der passer kalvene?

Ugen på spidsen: Danmarks mælkeprodukion i 2020 grundlægges nu, så det har langsigtede konsekvenser, hvis kalvene kommer dårligt fra start. Derfor er Seges’ aktuelle kalvekampagne meget aktuel, skriver ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Seges kører i denne uge en kampagne om kalve. Såvel på landbrugsinfo som på de sociale medier ruller flere videoer og artikler ud med budskaber om omhyggelig kalvepasning.

Og kampagnen er tiltrængt og højaktuel.

Netop nu står vi på dørtærsklen til de kolde og fugtige måneder, som historisk set er dér, hvor kalvedødeligheden er højest.

I forrige uge kom det frem, at kalvedødeligheden ikke falder, men stiger. Stik imod erhvervets eget ønske og mål, og derfor er kampagnen værd at nærstudere.

Selvfølgelig skal kalvene ikke bare passes godt i de kolde efterårs- og vintermåneder. Det skal de hver eneste dag året rundt. Men derfor kan kampagnen på bedriftsniveau måske bruges til at trække en streg i sandet og sætte kalvene under lup.

Går det godt nok, kan man starte med at spørge? Hvis ikke, hvor halter det så? Man kan med fordel tage besætningsdyrlægen med på råd og gøre brug af blandt andet blodprøver til at fastslå, om kalvene eksempelvis får dækket deres behov for antistoffer.

Det kan også være værd at kigge ind ad. Er det de rigtige, som passer kalvene? Er de motiverede? Ved de hvad de skal gøre og holde øje med? Og følger man op på, hvordan det går i kalvestalden? Evaluerer man data for overlevelse og måske også for tilvækst?

Kalve mangler om to år

Der er mange spørgsmål at stille og måske kampagnen kan danne afsæt for, at de bliver stillet og besvaret.

De kviekalve, som tabes nu, mangler i malkestalden om to år. Og tyrene mangler på slagtelinierne om godt et års tid. Eller måske er de dér, men de har slet ikke udrettet det, som de kunne, hvis de kom godt fra start.

Ligesom det har langsigtede konsekvenser for fodringen, hvis majsen eksempelvis etableres uhensigtsmæssigt, så har det langsigtede konsekvenser for mælke- og kødproduktionen, hvis kalvene af begge køn ikke kommer godt fra start og flest mulige overlever.

Byd gerne ind med erfaringer udi kalvepasning. Også gerne erfaringer om at sætte fokus på et emne som kalve og skabe fornyet motivation.

Peter Winther Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.