Træls overraskelse: Majsmarker er slet ikke bestøvet
Tjek bestøvningen af majsene, råder Seges. Nogle majsmarker er nemlig slet ikke blevet bestøvet.

Nogle landmænd har fået sig en slem forskrækkelse på det seneste. Deres majsmarker er slet ikke blevet bestøvet.

Ifølge Seges er der registreret mangelfuld bestøvning på snart 100 hektar. De fordeler sig på 50 hektar med majssorten SY Aktual i Them-området og 30 hektar af samme sort ved Ølgod-området. Også for majssorten Prospect er der registreret mangelfuld bestøvning på 18 hektar i Thy-området. I begge sorter er der mangelfuld bestøvning i større eller mindre grad på hele arealet.

Manglende bestøvning og kerneudvikling koster udbytte. For hver gang der mangles 10 procentpoint i indholdet af stivelse i tørstof, mangles 21 procentpoint af udbyttet i foderenheder. Dertil kan der komme et tab, hvis tørstofindholdet bliver så lavt, at der sker saftafløb.   

For at modvirke saftafløb, kan majs med mangelfuld kerneudvikling lægges ovenpå majs med god kerneudvikling og mere end 33 procent tørstof eller lægges ovenpå græsensilage med mere end 35 procent tørstof. Alternativt kan samensileres med et saftsugende fodermiddel f.eks. pulpetter.

Tørstofprocenten i majsen kan øges med cirka 1 procentpoint for hver gang, der tilsættes 9 kg umelasserede roepiller pr. ton afgrødemasse. Roepiller og afgrødemasse blandes godt ved indlægning i lageret.
Majs med mangelfuld kerneudvikling snittes med 15-20 mm snitlængde for at modvirke saftafløb.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.