Trap ned fra høj mælkemængde i etaper

En høj mælkemængde skal nedtrappes gradvist for at vænne kalven til udelukkende at æde kraft- og grovfoder.

Det gavner sundheden, tilvæksten og senere også mælkeydelsen eller slagteresultaterne at fodre med en høj mælkemængde i begyndelsen af kalvenes liv.

Er man helt oppe at give otte til ti liter mælk om dagen, er det dog vigtigt at trappe ned i trin og ikke tage al mælken fra kalvene på én gang.

Det var et af budskaberne fra seniorkonsulent Henrik Martinussen, Seges, og chefkonsulent Mogens Vestergaard, Seges, på Kalvens Dag, som blev afholdt mandag i Herning.

Ti uger med mælk

Der kan være forskellige krav til mælkeperiodens længde afhængig af leverance til eventuelle koncepter. Med udgangspunkt i kravet til to dyrevelfærdshjerter tog Henrik Martinussen og Mogens Vestergaard afsæt i en mælkefodringsperiode på ti uger.

Giver man otte til ti liter mælk om dagen, bør nedtrapningen begynde ved seks ugers alderen, hvor mælkemængden sættes ned til fem-seks liter fordelt på to fodringer.

Fravænningen sker fra uge otte til ti, hvor mælkemængden reduceres til tre liter, som tildeles én gang om dagen. Er der tale om økologiske kalve, skal perioden med tre liter daglig mælk fortsætte til 13. leveuge.

For kalve, som skal sælges til kalveproduktion, bør de nedtrappes fra høj mælkemængde til fem-seks liter dagligt en uge før salg.

Tjek optag af kraftfoder

En forudsætning for at begynde at nedtrappe mælken er, at kalvene er i gang med at æde kalvefoder. Når nedtrapningen af mælk begynder, skal kalvenes daglige optag af kraftfoder være mindst 200-300 gram stigende til mindst 500 og gerne 800 g ved uge otte.

Den gode kalveblanding indeholder mindst 18 procent protein, men den behøver ikke indeholde sojaskrå, selv om det er et velsmagende proteinfoder. Der skal være en høj energikoncentration, dvs. over 1 FE pr. kg.

Sørg for lunkent vand

En anden vigtig detalje er, at kalvene skal være vant til at drikke vand, når nedtrapningen af mælk begynder. Der skal være nem adgang til vandforsyning, og kalvene skal kunne betjene eventuelle vandkopper. Giver man vand i trug bør det være lunkent, da det fremmer kalvenes optag af kraftfoder. Samtidig skal kalvene ikke selv bruge energi på at varme vandet op.

Faktaboks

Første kalve-dag

  • Seges arrangerede mandag den første udgave af Kalvens Dag.
  • Der var indlæg fra rådgivere, forskere, dyrlæger, landmænd og medarbejdere.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.