Tre af fire besætninger i Irland er nu smittet med alvorlig kvægsygdom
Tre fjerdedele af Irlands kvægbesætninger er inficeret med den alvorlige sygdom IBR, og branchemand opfordrer til handling for at komme sygdommen til livs.

Tre af fire kvægbesætningeri Irland er nu inficeret med den frygtede kvægsygdom IBR.

Det oplyste Bosco Cowley fra MSD Animal Health under afholdelse af det seneste event arrangeret af den irske græsmarksforening, Irish Grassland Association (IGA), skriver netavisen agriland.ie.

Bosco Cowley pointerer, at IBR er en alvorlig sygdom, der udover at ramme landmandens produktionsresultater også er en negativ faktor i forhold til drivhusgasser. 

Risikofaktorer

Bosco Cowley begrunder den høje sygdomsforekomst med landmændenes indkøb af nye dyr, der kommer fra en besætning, hvor sygdomsstatus er ukendt.

Det er nemlig få kvæggårde i Irland, der har muligheden for at sætte de indkøbte dyr i karantæne, tilføjer han. 

Fremtidig handlingsplan

Bosco Cowley ser ikke nogen nem løsning på problemet, eller en direkte vej til udryddelse af sygdommen.

Det vil nemlig højst sandsynligt medføre meget høje omkostninger, og en reel risiko for at 75 procent af landets kvægpopulation vil gå tabt, da aflivning af de smittede dyr vil komme på tale.  

Derimod mener han, at en middelvej, hvor besætningerne klassificeres efter sygdomsstatus og vacciner bliver taget i brug i et højere omfang, kan reducere sygdomsforekomsten til et niveau, hvor en komplet udryddelse af IBR ikke er urealistisk.

Danmark blev anerkendt af EU i 1992 som fri af IBR og har opretholdt denne status lige siden. 

Faktaboks

IBR (Infektiøs bovin Rhinotracheitis)

  • Herpesvirus, der spredes mellem kvæg
  • Symptomer: hoste, nedsat ædelyst, abort og reduceret mælkeydelse
  • Smitte kan ske via luften eller ved direkte kontakt

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.