Tre gode råd om halte køer - se videoerne

Se videoer om klovbeskæring - det er stadig aktuelt, selv om Klovens år lakker mod enden.

Der er masser af gode råd om klovbeskæring, et evigt aktuelt emne på Facebook, hvor man kan søge på Klovens År 2021.

Her bringer vi tre gode råd lagt op af dyrlæge med speciale i klovsundhed - Kurt Bach.

Før kælvning

Klovbeskæring cirka 2 mdr. før kælvning sikrer, at koen starter næste laktation med godt fodtøj. Risikoen for sålesår er cirka 20 procent  lavere hos køer, der er blevet klovbeskåret omkring afgoldning. 

Pas på med at beskære for tæt på kælvning. Det øger nemlig risikoen for abort. 

Vi anbefaler, at man kun løfter et ben ad gangen, når man klovbeskærer højdrægtige køer. Det mindsker nemlig presset på de indre organer, herunder børen, og risikoen for abort mindskes. 

Se video

Find de halte køer

Det kan være svært at få tid til at finde de halte køer. Et godt råd er derfor at holde godt øje med de køer, der kommer sidst til malkning. De har nemlig markant højere risiko for at være halte. 

Risikoen er dobbelt så stor blandt de sidste 20 procent. Det betaler sig nemlig at være ekstra opmærksom når de sidste køer kommer til malkning. 

Se video

Se efter krum ryg

De fleste halte køer har krum ryg, når de står stille.  Man kan altid bruge ryggens krumning til at udpege halte køer. Man skal dog være opmærksom på, at metoden ikke virker, når køerne står med forbenene i sengebåsen, tisser eller skider. 

Se efter køer med krum ryg, eksempelvis, når du holder øje med køer i brunst eller går aftentur i stalden.

Køer med krum ryg er med stor sandsynlighed halte og bør undersøges nærmere.

Se video

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.