Turde ikke vente længere: Ø-landmænd tager første slæt på 100 hektar

Græskvaliteten er i top, der er et godt lag græs på og vejret er strålende. Derfor snitter de nu græs på Barsø.

- Græsset er klar nu, og der er masser af græs på. Hvorfor skulle vi vente længere?

Søren Svennesen griner, da han svarer på, hvorfor han netop nu sidder i førerhuset på sin Claas-snitter og snitter græs på øen Barsø, som ligger i Lillebælt nordøst for Aabenraa.

At græsset snittes nu, hænger også sammen med en bitter erfaring, som Søren Svennesen drog sidste år.

- Vi byggede om i stalden og udskød første slæt, fordi vi ikke lige havde tid. Så begyndte det at regne og ensilagekvaliteten blev ikke helt så god som ønsket, fortæller han.

Frygten for regnen spiller også en rolle nu.

- Nu har det været tørvejr i to måneder, så lur mig om ikke det kunne finde på at regne snart, og så stopper det måske ikke igen. Den risiko vil jeg ikke løbe, siger Søren Svennesen.

En ting er vejrliget noget andet er, at græsset altså er klart til slæt nu. Meldingerne fra førerhuset går på, at der antages at være meget sukker i græsset, for det klæber godt til indføringen og giver nogle få driftsstop.


                                                                                          Foto: Helle Kreiberg Svennesen

fokus på hjemmeavlet kvalitetsfoder

Søren Svennesen fortæller, at de høje priser på proteinfoder øger motivationen for at tage et tidligt slæt, hvor kvaliteten er god, og der er godt med protein.

Der nedlægges 100 hektar slætgræs med egen skårlægger. Der lejes en vogn til frakørsel og der er hjælp til at køre græsset sammen i siloen.

- Tidligere kørte vi selv fra med to vogne. I år bidrager vi kun med en vogn og har så fået en person og et køretøj til rådighed, så vi har kunnet sprede græsset for at speede fortørringen op. Det håber jeg, vil løfte kvaliteten af græsset endnu mere, siger Søren Svennesen.

Af de 100 hektar slætgræs skal 35 hektar pløjes og sås til med majs. Her sikrer det tidlige slæt også, at majsen for en god vækstsæson.

Et plus ved det tidlige slæt er, at der ikke som i andre år er sket skader med rådyr.

- Vi har kun set et rådyr med lam, og dér lod vi en hektar stå, så de kan flytte sig i ro og mag. Der er ikke noget værre, end når det galt med vildtskader, siger Søren Svennesen.

Han forventer at være færdig med de 100 hektar græs torsdag aften og siloen bliver efter alt at dømme godt og vel fuld.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.