Tyske erfaringer: Konceptstalde giver stærkere kalve og større arbejdsglæde

Nye tyske kalvestalde tilpasser sig et hurtigt skiftende vejr, tager udgangspunkt i nyeste viden om kalve og giver markante løft til sundhed og arbejdseffektivitet.

Når Sibylle Möcklinghoff-Wicke præsenterer nye konceptstalde for tyske mælkeproducenter, sker det altid under overskriften: »Lykkelige kalve og tilfredse medarbejdere«.

For det er efter hendes erfaring som leder af Innovationsteam Hessen (et samarbejde mellem myndighederne og mælkeproducenterne udvalgte leverandører i delstaten Hessen) målet, når mælkeproducenterne ytrer ønske om at prøve nye løsninger for deres opdræt.

Forud er oftest gået en længere periode med utilfredsstillende resultater med dårlig sundhed, kvier der skuffer ved indkælvning og utilfredse medarbejdere.

Med masser af industriarbejdspladser i delstaten samt i det nærliggende Ruhr kæmper landbruget med at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft. Her kan kombinationen af attraktive arbejdsforhold og dokumenteret god sundhed hos opdrættet bestemt tælle på plussiden, er erfaringen.

Hyppig brug af vacciner

Hessen adskiller sig ikke fra Danmark, hvad angår opdrættets opstaldning. Det sker typisk enten i ’kalvehytte-landsbyer’ eller i ældre, lavloftede og lukkede driftsbygninger i mælkefodringsperioden og derefter normalt i den ældste del af bygningssættet. Det præger også produktionsresultaterne, som mange steder kun holdes oppe af hyppig brug af vacciner.

Klimamæssigt adskiller Hessen sig kun fra Danmark ved, at somrene er lidt varmere og vintrene noget koldere. ’Problemårstiderne’ er tung, stillestående sommerluft og lange perioder med blæst og nedbør fra øst i vinterhalvåret.

Alt under ét tag

Innovationsteam Hessen har derfor med inspiration fra USA sammen med førende leverandører udviklet koncepter til opstaldningssystemer, der hurtigt kan tilpasses det aktuelle klima og så vidt muligt sikre kalve og kvier optimale betingelser under alle forhold.

Staldene giver også store lettelser i det daglige arbejde og tager hensyn til den nyeste viden omkring kalvemanagement.

Konceptstaldene kan for det første tilpasse sig næsten ethvert klima gennem fleksible sider og porte, der enten åbnes og lukkes manuelt eller med klimastyret automatik. For det andet kan de udstyres med fleksibelt letvægtsinventar, så boksstørrelsen hurtigt kan ændres, og dyr let kan flyttes.

Endelig er alt samlet under ét tag, så arbejdet bliver effektivt og rationelt. Alt er desuden dimensioneret, så bedriftens sædvanlige maskiner kan køre i stalden, når der skal strøs, fodres og muges ud.

Se eksempler på smarte løsninger fra en studietur til tyske kalvestalde i næste nummer af fagmagasinet KVÆG, der udkommer i næste uge.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.