
De tyske mælkeproducenter er blandt modtagerne af de laveste mælkepriser i EU. Særligt de nord-, vest- og østtyske mælkeproducenter må tage til takke med priser helt ned til 1,5 dkr. pr. kg mælk.
Som i andre EU-lande er det en markant overproduktion, som er hovedårsagen til den lave mælkepris, og den vil en stadigt stigende gruppe tyske mælkeproducenter forsøge at nedbringe ved at indføre differentierede priser på mælken.
»Vi bliver nødt til at få indført et system med A- og B-priser. Man indgår en aftale med mejeriet om en aftalt mængde i en aftalt periode til en aftalt A-pris. Leverer man mere må man tage til takke med B-prisen, som i øjeblikket vil være næsten ingenting.«
Det mener Henning Helms, formand for de tyske mælkeproducenter i foreningen European Dairy Farmers. Kisten Wosnitza, medlem af bestyrelsen for producentforeningen BDM i Slesvig-Holsten er enig.
»Vi bliver nødt til at have en form for regulering af mælkemarkedet, uden at det bliver så stramt og kapitaliserende som kvotesystemet. Men med A- og B-priser er der ingen begrænsninger i produktionen bortset fra de økonomiske hensyn,« uddyber hun.
Forslaget nyder i følge Kirsten Wosnitza og Henning Helms opbakning hos de mellemstore og store mælkeproducenter. De mindre producenter er bange for at binde sig til en aftalt produktion, forklarer de.
Kommentarer