Udsigt til stabil mælkepris de kommende år

Prisprognosen fra Seges lyder på 2,54 kr. pr. kg standardmælk i 2021, meget tæt på ti års gennemsnit, som er 2,60 kr. pr. kg

Mælkeprisen er hverken en fest eller til at gå i graven over, og det gælder også i de kommende år. Sådan lød det fra Jens Toksvig Bjerre, driftsøkonomikonsulent, SLF, på et webinar om afsætning og økonomi hos SLF torsdag aften.

Prisprognosen fra Seges lyder på 2,54 kr. pr. kg standardmælk i 2021, meget tæt på ti års gennemsnit, som er 2,60 kr. pr. kg

For økologisk mælk lyder prognosen 3,18 kr. pr. kg standardmælk.

Mælkeindvening

Hos Thomas Carstensen, senior vice president, Arla, var humøret heller ikke i bund.

”Vi har en situation hvor mælkeindvejningen ikke er så kraftig som i foråret”, siger han.

Stigningen i mælkeindvejning i Europa er ikke så stor, som den plejer og slet ikke i Danmark, hvor stigningen begrænser sig til 0,8 procent.

”De lidt større gårde har ikke samme vækst som tidligere. De, der producerer i størrelsesordenen 1-2,5 mio. kg, leverer nogenlunde som de plejer”, siger han.

Selv om en række markedskommentatorer har en ide om, at mælkeprisen går ned mod 28 cent (2,10 kr.) i EU ligger futureprisen på 32 cent (2,40 kr.) når vi går ind i det nye år, og den sidste forventning er han mere enig i.

Kræver mere for at få prisen

Jens Toksvig Bjerre hæfter sig ved, at sammensætningen af afregningsprisen for mælk har ændret sig markant siden 2017, hvor kun en lille del af prisen bestod af tillæg. I dag er prissystemet ændret, så tillæg udgør en meget større del, det vil sige, at producenterne skal leve op til mange flere krav for at få fuld pris for mælke. For eksempel hjerteordning, klima osv.

Økoforskel er indsnævret

Desuden peger han på, at prisforskellen mellem økologisk og konventionel mælk er snævret ind i forhold til tidligere.

”I dag er prisforskellen 55 øre. Spørgsmålet er, om den merpris dækker meromkostningerne ved at drive bedriften økologisk. Det gør det til en strategisk overvejelse, om man skal fortsætte som økolog”, siger han.

Jens Toksvig Bjerre peger på, at det vil være meget individuelt i forhold til bedriftens størrelse og indretning i dag.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.