Udvalgt til weekend: 10 procent færre køer skal give bedre bundlinje

Ved at reducere koantallet opnår Skyggelund bedre udnyttelse af den ældre velfungerende stald og sparer foderomkostninger.

Hvad gør man, når bedriftens rammer er ved at være godt fyldt ud, inklusiv bedriftens mælkekøletank, og køerne bare malker løs med p.t. 13.000 kg EKM pr. årsko?

Jesper Sørensen på Skyggelund bestiller ikke bare en større mælketank.

Tværtimod er den midtfynske mælkeproducents plan at reducere besætningen på 130 årskøer en smule og måske fjerne vægpladserne på de tværstillede rækker af sengebåse, så der kan laves gennemgang bagom.

"Ja, jeg satser faktisk på en underbelægning på 10 procent. Der står et fint produktionsanlæg, som sagtens kan køre videre nogle år endnu. Derfor kan det ikke gå at investere flere hundredtusinde kroner i ny køletank og nyt malkerum. Forventningen er, at vi kan holde den samme mælkemængde med lidt færre køer ved, at de får bedre plads", forklarer han. Forventningen er, at ydelsen vil stige hos de resterende køer, mens der kan spares især foderomkostninger til 10-12 køer, så løsningen alt i alt øger bundlinjen.

Der laves ikke kompaktfuldfoder, men tilskudsfoderet sættes i støb, og der blandes godt.

Dybstrøelse i sengebåsene

’De eksisterende rammer’ er fra 1994, men efter datidens standard åben og højloftet. Dog er sengebåsene ikke for store. Til gengæld er sengebåsene af komposteringstypen, hvor køerne hviler på halm i en 20 cm dyb kumme, der langsomt omsættes nedefra. Det giver ikke bare rene køer uden benproblemer, men også et tørt miljø på spalterne, som modvirker digital dermatitis.

"At vi indførte tre gange malkning i døgnet for fire-fem år siden, har givet et markant løft til staldsystemet med bedre kotrafik og cirkulation og mere ro. Så nu synes jeg, køerne fungerer supergodt i stalden", forklarer Jesper Sørensen.

Desuden gav det også ret hurtigt de forventede 15 procent mere mælk, markant bedre yversundhed og et reduceret celletal, der i gennemsnit ligger omkring 200.000.

Jesper Sørensen overtog bedriften efter sine forældre i 2016 og har på flere områder valgt sine helt egne løsninger. Maskinparken består af en traktor, en foderblander og en læssemaskine, og en ny ungdyrstald er selvbygget af genbrugsmaterialer. Desuden er halvdelen af jorden bortforpagtet.

Faktaboks

  • Jesper Sørensen overtog Skyggelund efter sine forældre i 2016
  • 130 årskøer
  • 2 ukrainske elever
  • 64 hektar, hvoraf de 30 er bortforpagtet

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.