Ugen på spidsen: Fede kvægjobs i sigte - også uden ejerskab

I takt med at bedrifterne bliver større, opstår der plads og behov for driftsledere, som kan være bindeleddet mellem ejer(ne) og folkene i staldene.

Først på ugen havde jeg fornøjelsen af at møde en sønderjysk knægt på 16 år, som havde en synlig passion for køer.

Vi mødtes to dage efter, at Arlas betydelige nedjustering af mælkeprisen var trådt i kraft, og i medierne florerede flere historier med budskabet om, at danske landmænd kommer til at tjene mindre i år end sidste år.

Men jeg mødte ikke en slukøret ung fyr. Verden ligger stadig for hans fødder, og mælkepriserne vil tage flere op og nedture før han eventuelt kan gå til banken eller investoren med et projekt om egen bedrift.

Og hvem siger, at jeg overhovedet skal eje min egen gård og mine egne køer, spurgte han og tilføjede, at nok drømte han af og til om at overtage forældrenes bedrift og dermed få ret til at sige sin far imod i nogle af de faglige dispositioner, men det skulle ikke være for enhver pris.

Og det behøver det vel heller ikke at være? Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hvis han tilvælger et liv som driftsleder fremfor ejerleder, vil der være jobs nok at få. Formentlig også jobs hvor selvbestemmelsen er stor og rækker længere end til valg af fodermidler i foderplanen og metoder til kalvefodring.

Allerede nu mangler der dygtige driftsledere på danske husdyrbrug og intet tyder på, at det vil ændre sig. I takt med at bedrifterne bliver større, opstår der plads og behov for driftsledere, som kan være bindeleddet mellem ejer(ne) og folkene i staldene.

Der vil opstå et behov for personer, som både kan lede mennesker og som har den faglige indsigt og forståelse.

Den type mellemlederstillinger findes allerede i mange andre erhverv, men er ikke nær så udbredt i landbruget. Mange landmænd vil stadigvæk gerne have fingrene og øjnene med overalt, men disciplinen bliver stadig sværere at mestre. At smide gummistøvlerne helt eller delvist for en plads bag skrivebordet, ligger de fleste fjernt.

Det er her min sønderjyske ven kommer ind i billedet. Når hans generation om en håndfuld år står med eksamensbeviset i hånden som agroleder eller teknolog, skal landmændene turde overlade en del af grebet i tøjlerne til nogle andre.

Der er helt sikkert fede jobs i sigte for fagligt stærke og passionerede husdyrfolk.

Hvad mener du?

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.