Ugen på spidsen: Hvem skal passe fremtidens køer?

Aldrig har der været råbt højere efter kvalificeret arbejdskraft i industri og landbrug. Alligevel får erhvervsuddannelserne endnu en tur med grønthøsteren i årets finanslov.

Man kan ikke beskylde VLAK-regeringen for at være landbruget uvenligt stemt. Men nogle gange er det, som om den ene hånd ikke ved, hvad den anden gør.

De seneste dage og uger har der været talt vældig meget om overenskomstkrav fra 3F, østeuropæere på vej hjem til stigende lønninger og øget efterspørgsel i hjemlandet og et generelt problem med at tiltrække unge kvalificerede til erhvervslivet, herunder også landbruget og i særdeleshed kvæg- og svinebruget.

Så godt som alle ’produktions-Danmarks’ erhvervsorganisationer har advaret om problemet med højere og højere stemmeføring gennem hele efteråret.

Grønthøster rammer lærerværelset

Alligevel resulterer årets finanslov i endnu en tur med grønthøsteren henover erhvervsuddannelserne for at hente endnu to procent i såkaldt omprioriteringsbidrag. I sig selv ingen dum idé, men nu er det bare erhvervsuddannelsernes tur til at blive prioriteret.

Erhvervsskolerne får ganske vist noget af besparelsen igen i form af en såkaldt kvalitetspulje, og der bliver også en særlig anlægspulje til bl.a. forskønnelse af skolernes grønne arealer. Men alt i alt kommer der til at mangle 100 millioner på driften næste år.

Vi hører da også landbrugsskolernes formand melde ud, at denne gang kan grønthøsteren ikke undgå at ramme lærerværelset og dermed timetallet og undervisningskvaliteten.

Kun to muligheder

Men lige nu er der bare så meget brug for at gøre erhvervsuddannelserne og de job, de sigter mod, så attraktive som overhovedet muligt.

Med østeuropæerne på vej hjem, er der reelt kun to andre muligheder, hvis vi ikke som nation selv formår at uddanne et tilstrækkelige antal kvalificerede unge.

Enten skal EU udvides endnu en gang, så nye store grupper af arbejdsomme og kvikke unge får nem adgang til vores arbejdsmarked til lønninger, det er værd for dem at rejse langt efter.

Eller også skal der mekaniseres og automatiseres på bedrifterne i et ganske enormt omfang, så én mand fremover kan passe langt flere køer end i dag. En EU-udvidelse står ikke lige for døren. Mekanisering og automatisering er særdeles kapitalkrævende og dermed ikke en mulighed for alle.

Evigt forspildte muligheder

Derfor er det supervigtigt, at behovet for kvalificeret arbejdskraft ikke drukner i politisk fnidder og studehandler i sene aftentimer på Christiansborg.

VLAK-regeringen har faktisk et mål om, at 25 procent af hver ungdomsårgang senest i år 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse.

Et klogt mål, som der bør styres stramt efter at nå. For problemet vil kun vokse i årene fremover og kan ikke løses med tilbagevirkende kraft. Det er muligheder for indtjening og vækst, der forspildes for evigt, når der mangler arbejdskraft.

Og der bliver heller ingen til at passe de nye politiheste.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.