Ugen på spidsen: Sløseri eller genialt - sådan vil I passe kalve

Kalvene har et enormt potentiale, som vi skal gøre alt for at beskytte og forløse.

Denne artikel er normalt forbeholdt abonnenter på Kvæg Plus. VI har valgt at du i dag kan læse artiklen uden login.

Det skabte en solid og interessant debat på de sociale medier, især facebooksiden Kvæg Plus og gruppen Malkekvæg, da LandbrugsAvisen i sidste uge udkom med en historie om to nordjyske landmænds erfaringer med at nøjes med at fodre kalvene med mælk én gang om dagen.

Kommentarene var mangfoldige og spændte bredt fra de nysgerrige til de hovedrystende, og understreger med forventet tydelighed, at der er mange måder at gribe kalvepasningen an på og dertil lige så mange veje til at lykkes med det.

Sådan som det også gør sig gældende med mange andre aspekter af husdyrproduktionen.

Set fra min stol er debatten om kalvene særdeles vigtig.

De er fremtidens guld, uanset om de skal producere mælk eller kød, og det har vidtgående konsekvenser, hvordan de starter livet. Sygdomme tidligt i kalvelivet giver nedsat modstandskraft og ydelse og lavere tilvækst, hvis man er en slagtekalv.

Kalvene har et enormt potentiale. Avlsfremgangen ruller af sted og de nye generationer bør være bedre end de nuværende.

Flere mælkeproducenter investerer i større eller mindre grad i kønssorteret sæd, så de sikrer kviekalve på de bedste hundyr. Genetiske tests bruges til at udpege eliten, og kødkvægssæd benyttes til at højne kødpotentialet i krydsningskalvene.

Alle de gode intentioner og investeringer bør beskyttes, så vi bliver i stand til at forløse kalvenes potentiale.

Derfor er kalvepasning et emne, som kræver vedvarende opmærksomhed. Det understreges også af statistikken for kalvedødelighed, hvor der desværre ikke er sket ret meget de sidste 13 år..

Derfor er faglig debat fedt og forhåbentlig givende for alle parter, for det giver anledning til reflektioner om den nuværende praksis.

Er den god nok? Kan vi lære noget af andre? Skal vi give mælk én, to eller tre gange om dagen? Er mælkens kvalitet tilstrækkelig? Er hygiejnen i top? Strøelsen, opstaldningen osv.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.