Ugen på spidsen: Tager vi for let på ledelsen, når vi udvider?
Under rundturen i stalden hos værten for et besøg for nylig, faldt snakken på de stadigt større besætninger med stadigt flere navne på medarbejderlisten.

Jeg havde i sidste uge fornøjelsen af at deltage i et erfamøde med en gruppe særdeles debatlystne og ærlige landmænd.

Under rundturen i stalden hos værten for besøget, faldt snakken på de stadigt større besætninger med stadigt flere navne på medarbejderlisten.

Hvad er egentlig den bedste størrelse besætning, lød det pludseligt fra en af de deltagende landmænd.
50 køer og ingen gæld, slog en hurtigt fast. De andre smilede.

Spørgeren uddybede, at selvfølgelig spurgte han med afsæt i økonomi men også i forhold til miljø og ikke mindst ledelse.

»Nogle gange tror jeg, at vi glemmer at huske ledelse, når vi snakker ekspansion. Vi bygger og sætter flere køer ind og tager så det med ledelse bagefter,« fortsatte han.

Betragtningen falder i god tråd med, hvad jeg hører flere og flere sige: Der skal endnu mere fokus på ledelse i landbruget, hvis vi skal høste alle effekterne af, at bedrifterne bliver stadigt større.

Optimering af ledelsen

I kvægbruget snakker vi meget om at optimere. Flere kg mælk eller kød i de samme rammer, for den samme gæld og det samme foder. Det giver god økonomi.

Ledelsesmæssigt giver det næppe store udfordringer at bytte 30 kvier ud med 10 køer, som mange gør ved at bruge kødkvægssæd og kønsbestemt sæd.

Men når man går over til flere daglige malkninger, udvider med 100, 200 eller langt flere køer, så følger der flere medarbejdere med og dermed også større krav til ledelsen. Som oftest er landmanden selv.

Jeg har endnu til gode at se et overslag over et byggeri, hvor der er afsæt midler til at udvikle landmandens ledelse. Eksempelvis ved at sikre, at han/hun kender og har de rette redskaber til at strukturere og lede flere medarbejdere. Men burde vi ikke tage det med, når vi snakker ekspansion?

Hvis vi negligerer ledelsesaspektet er der vel en risiko for, at vi ikke får den fulde effekt af de ekstra køer og medarbejdere. Hvis ikke systemerne er synlige og rollefordelingerne klare, kan vi vel ikke være sikre på, at det vi ønsker og forlanger af medarbejderne, også er det de gør?

Hvad mener du? Er der for lidt fokus på ledelse, når landmænd udvider?

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.