Ugen på spidsen: Yes, medicinforbruget falder fortsat

Danske mælkeproducenter bruger stadigt mindre antibiotika til køerne. Desværre er udviklingen status quo for kalve og opdræt.

Det var ugens indtil videre bedste nyhed, som mandag morgen poppede op i mit facebook-feed: At danske mælkeproducenter for tredje kvartal i træk bruger mindre antibiotika til malkekøer.

Nyheden er selvfølgelig ikke god, hvis årsagen til nedgangen skal findes ved, at behandlingskrævende køer ikke bliver behandlet.

Men spørger man hos Seges, Kvæg, får man det positive svar, at det lavere forbrug skyldes færre yverbehandlinger.

Flere mælkeproducenter har ganske givet valgt at følge opfordringerne om at goldbehandle køer med højt celletal, at diagnosticere før behandling i laktationen og ikke behandle kronikere.

Det er positivt for erhvervets image, for der bliver fremadrettet næppe mindre bevågenhed om husdyrproducenternes brug af medicin. Fair eller ej.

Skæver vi til kollegaerne i svinesektoren, så viser helt nye tal fra VetStat, at de danske svineproducenter er godt på vej til at opfylde et mål fra 2015 om at reducere forbruget af antibiotika med 15 procent over tre år.

Kvægbruget er indtil videre ikke blevet pålagt et lignende krav om reduktion, og man kan håbe på, at det stadigt faldende forbrug samt motiverende kampagner for at bruge antibiotika med omtanke får lov at råde fremfor decimalkrav.

Der er én bagside

Nyheden fra mandag morgen havde dog én bagside, som kræver fortsat italesættelse: Nemlig at forbruget af antibiotika til kalve og ungdyr er status quo.

Det er værd at huske på her ved indgangen til de kolde og fugtige vintermåneder, som historisk set har ført til syge og behandlingskrævende kalve.

Det er især nu, at det lønner sig at være omhyggelig med rengøringen, hygiejnen omkring kalvene og kælvningsområdet og teste og udfodre den rette mængde mælk.

En ekstra tørn og ekstra opmærksomhed lønner sig både i forhold til trivelige kalve, sjovere arbejde, lavere medicinforbrug og på sigt bedre malkekøer.

En ekstra indsats nu har betydning for mælkemængden i tanken om to år.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.