Undersøgelse: I tre af fire besætninger får kalvene for lidt og dårlig råmælk

Giv kalvene råmælk af god kvalitet med en Brixprocent på minimum 22, lød et af rådene fra Henrik Læssøe Martin, Seges, på Kvægkongressen.

(Opdateret 3/3-20 kl. 10.22)

Henrik Læssøe Martin fra Seges begyndte sin præsentation ved årets Kvægkongres med ordene: "Giv mig et R, Å, M, Æ, L, K - hvad siger det?" 

Hvor til salen svarede "RÅMÆLK". 

Råmælken er nemlig vigtig for kalvenes sundhed, og det var også her fokus lå for Henrik Læssøe Martin i hans indlæg.  

Kalven er født uden antistoffer og dermed uden et forsvar mod smitstoffer. Derfor skal kalven gennem råmælken have tildelt antistoffer.

Korrekt tildeling af råmælk mindsker sandsynlighed for at kalvene bliver udsat i ungdyrsperioden, giver en bedre mælkeydelse når de begynder at laktere samt en har øget tilvækst. 

Tildelingen af råmælk er ikke god nok

Henrik Læssøe viste en graf over dødelighed hos kalve i forhold til antistofsniveauet. 

Hvis kalvene ikke får tildelt råmælk, dør 45 procent inden de er en måned. Hvis kalvene får råmælk, men det er for lidt eller for dårlig kvalitet, dør 30 procent inden de er en måned. Hvis de får tilstrækkelig og god kvalitet af råmælk, dør kun 10 procent af kalvene, inden de er en måned.

Tallene er ikke danske, men stammer fra en artikel i Journal of Dairy Science fra 2005. Budskabet er dog umiskendeligt: Råmælk til tiden kan redde mange kalve.

Præsentationen tog i øvrigt udgangspunkt i en del af det fælles forskningsprojekt Robuste Kalve, mellem Seges, DTU, Aarhus Universitet og Københavns Universitet. 

En del af projektet har vist, at kun 23 procent af de 83 undersøgte danske besætninger, har tildelt en tilstrækkelig mængde og kvalitet af råmælken til, at kalvene har en god immunisering.

Det betyder at over tre af fire af besætningerne ikke har en god nok immunisering af kalvene. 

"Det ser lidt værre ud, end jeg havde håbet på", sagde Henrik Læssøe. 

Henrik Læssøe pointerede også, at de 83 undersøgte besætninger ikke er dårlige besætninger. De har fornuftigt management og rutiner for råmælkshåndtering. 

Tjek kvaliteten af råmælkstildeling i blodet 

Henrik Læssøes råd om råmælk:

  • Tildel nok råmælk 
  • Tildel råmælk af god kvalitet: Brixprocent på minimum 22
  • Råmælken skal tildeles så hurtigt som muligt. Kalven kan kun optage antistoffer fra råmælken til blodet i kort periode efter kælvning.
  • Koen skal malkes så hurtigt som muligt. Kvaliteten af råmælk falder efter kælvning. 
  • Hvis ko og kalv går sammen, så tildel tre liter råmælk inden seks timer. Så sikrer du, at kalven bliver dækket tilstrækkeligt. 

For at undersøge om man immuniserer kalvene godt nok - eller hvis man har problemer med sundheden ved kalvene -, kan man måle hvor mange antistoffer de har i blodet.

Det kræver blot en blodprøve, en centrifuge og en Brix-måling. 

Præciseret 3/3-20 kl. 10.21

Tilføjet at tallene for kalvedødelighed ikke er nugældende danske tal, men stammer fra en videnskabelig artikel i Journal og Dairy Science, 2005.

Faktaboks

Kalvedødelighed i Danmark

I 2019 var den gennemsnitlige kalvedødelighed:

  • ved fødsel 5,5 pct.
  • efter 30 dage 3,7 pct.
  • efter 180 dage 6,8 pct.

(dødeligheden ved fødsel, ved 30. levedøgn for levende fødte og ved 180. levedøgn for kalve der var levende efter 30 dage)

Kilde: LandbrugsInfo

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.