Undgå økonomisk spild: Pas godt på vaccinerne

Vacciner skal håndteres og opbevares rigtigt for at bevare effekt.

Flere og flere kvægbrugere drager nytte af fordelene ved at vaccinere. Men ikke alle kvægbrugere er klar over, hvor vigtigt det er at håndtere og opbevare vaccinerne, for at de opretholder en effekt.

Derfor har brancheorganisationen VI Nordic samlet en tjekliste til brug ved håndtering af vacciner.

Et af fokuspunkterne er at sikre, at vaccinerne ikke får lys, for mange vacciner tåler eksempelvis ikke lyspåvirkning. De tåler heller ikke udsving i temperatur. De fleste vacciner skal opbevares ved to til otte grader celsius.

Generelt er det en god idé at tjekke anbefalingerne på indlægssedlen eller på pakningen.

Styr på temperaturen

Vaccinernes følsomhed over for temperatur betyder, at man skal kontrollere temperaturen både under transporten til besætningen, ved modtagelsen og under opbevaringen.

For at være klar til at modtage vaccinerne kan man aftale med transportøren, at der sendes SMS eller gives et opkald, når vaccinerne afleveres på bedriften. Så undgår man eksempelvis, at vaccinerne står flere dage i maskinhuset uden kontrol af temperaturen.

Vaccinerne bør placeres i besætningskøleskabet, og man bør undgå at placere dem op ad kølelegemet, da det kan give frostskader. Placering i døren bør også undgås, da temperaturen oftest er højere her end inde på hylderne.

For at beskytte mod lys bør vaccinerne forblive i originalemballagen indtil brug.

Korrekt dosering

I forbindelse med anvendelse bør man være opmærksom på, at vaccinerne er blandet rigtigt, at de er tempereret før anvendelse, og at de gives i den anbefalede dosis. Man bør også altid huske at tjekke, at vaccinerne anvendes inden for den angivne holdbarhed.

En række forhold kan reducere vaccinernes effekt, så det kan godt betale sig at løbe besætningens rutiner igennem med henblik på at rette eventuelle fejl i opbevaring og håndtering af vacciner. Her kan besætningens dyrlæge være en god sparringspartner, mener VI Nordic.

Faktaboks

Stigende brug af vacciner:

  • Udbredelsen af vacciner i kvægbruget tager fart i disse år. Fra 2016 til 2019 er antallet af solgte vaccinedoser fordoblet, viser en optælling, som organisationen VI Nordic har foretaget for Fagmagasinet Kvæg og LandbrugsAvisen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.