Ung mælkeproducent: At være selvforsynende gør mig mindre sårbar

31-årige Søren Bonde Møller overtog sine forældres økologiske malkebedrift i 2019. Siden har han arbejdet på at gøre gården mere rentabel og selvforsynende med foder. Blandt andet derfor er han nomineret som en af kandidaterne til titlen som Årets Unge Landmand.

De 190 jerseykøer plus opdræt går på græs, indtil der ikke er mere.

- Der er ikke noget, som at se dyrene gå ude, siger Søren Bonde Møller fra Skærbæk, der har udlagt 144 ud af 310 hektar til græs. Derudover tæller markplanen majs, rug, hvede, lupiner, og andre proteiner til tilskuds- og kraftfoderet. For på Gyvelgården har de i flere år været stort set selvforsynende.

- Sidste vinter var vi 100 procent selvforsynende. I år har vi byttet lidt korn med en type kraftfoder, der indeholder fedt.

- At være selvforsynende minimerer vores risiko, og så er vi knap så følsomme over for priserne, som i øjeblikket er stukket af.

Dermed producerer Søren Bonde Møller også allerede uden importeret soja, som hans mejeri Naturmælk har en ambition om at udfase. Faktisk har den innovative landmand også allerede forsøgt at dyrke soja i Danmark, men det var ikke en prangende succes.

- Men det skal prøves igen, siger han, der ved at være i stald hos Naturmælk også producerer under tre hjerter og er godkendt af Dyrenes Beskyttelse. Derfor er der også både bier på gården og kalvene får mælk i de første tre måneder.

Som økolog, med jerseykøer, der selv blander foder har Søren Bonde Møller dog måtte gå lidt på kompromis med ydelsen, der ligger omkring 8200 EKM. De 190 køer giver dermed godt 1,6 millioner kilo økologisk mælk.

Men at bedriften skulle forblive økologisk, var Søren Bonde Møller aldrig i tvivl om.

-Det giver mening på den her bedrift, for her er lav god jord til græs, og så er der meget håndværk i det. Det er også fedt at lave noget, som folk gerne vil betale mere for, siger den unge landmand, der er nomineret som en af Landbrugsavisens fire kandidater til titlen som Årets Unge Landmand.

Artiklen fortsætter under billederne.


Søren Bonde Møller er nomineret som en af Landbrugsavisens fire kandidater til titlen som Årets Unge Landmand. Foto: John Christensen


31-årige Søren Bonde Møller og kæresten Emma har overtaget hans forældres økologiske mælkebedrift. Sammen har de fået datteren Ellen, der nu er 8. generation på Gyvelgården. Foto: John Christensen

Styrer efter plus

I Søren Bonde Møllers konfirmationstale stod der ellers, at han skulle være bankmand. Han tog da også på handelsskolen, men bank-eksamen blev det aldrig til.

For det kløede i hænderne og den etableringskonto, han allerede havde oprettet og skrabet sammen til ved at køre for maskinstation.

Det var vigtigt for mig, at skulle jeg stifte gæld, skulle jeg også kunne tjene pengene hjem igen.

På landbrugsskolen i Aarhus mødte han kæresten Emma, og de tog sammen til New Zealand, hvor det ud over timer i traktoren også blev til mange gode snakke om deres fælles fremtid og drømme.

Den økonomiske tankegang er dog stadig en af Søren Bonde Møllers største forcer.

- Det var vigtigt for mig, at skulle jeg stifte gæld, skulle jeg også kunne tjene pengene hjem igen, siger agrarøkonomen, der også flere gange har slået til og opkøbt enten et parti hjemløse køer, der kom på græs sommeren over, eller ekstra hektar og bygningsløse ejendomme, når regnearket viste, at det ville give plus.

På den måde har Søren Bonde Møller det perfekte temperament til at være landmand, påpeger kæresten Emma: Han er tålmodig, meget velovervejet og tænker langsigtet – men ikke bange for at prøve nyt og slå til, når mulighederne byder sig.

Input udefra

Søren Bonde Møller vil dog ikke tage æren alene. Han sætter stor pris på både sit netværk af gode landbrugsskolekammerater samt det diverse gårdråd, hvor han sparrer med en griseproducent, maskinstationsejer og tømrermester.

Målsætningerne fra den første etablerings-strategi har han dog allerede opnået, og derfor er Søren Bonde Møller allerede i gang med at etablere et nyt gårdråd og lægge planen for de næste fem og ti år.

- Vi vil rigtig gerne have handlefrihed, og derfor har det været vigtigt, at vi tjente penge fra start. Produktionsrammerne er udnyttet fuldt ud, så det næste kan være at bygge ny stald? Vi har ingen ambitioner om flere køer bare for at have flere køer, det skal give mening økonomisk - og så skal det give os en bedre hverdag, siger Søren Bonde Møller, der også overvejer at tredje ben til bedriften.

- Vi har mælken, marken og så skal vi måske have gang i noget energiproduktion, sharemilking med en investor af en slags eller noget helt andet.

Søren Bonde Møller er også næstformand i lokalrådet, sidder i Naturmælks bestyrelse og i mælkeudvalget under Økologisk Landsforening.

- Jeg motiveres af at få input udefra, og det giver også plads til, at jeg kan give mere ansvar fra mig, siger han.


Man kan se de græssende køer fra stuehuset. Foto: John Christesen

Faktaboks

Blå bog

  • 2011: HHX-student og starter på Gråsten Landbrugsskole
  • 2012-2015: To års praktik og et år som faglært hos Mælkeproducent Mogens Nissen Kjær fra Kalvslund
  • 2014: Forældrene køber en naboejendom og indsætter igen køer på bedriften
  • 2016: Uddannet Agrarøkonom fra Vejby
  • 2017: Søren Bonde Møller bliver ansat som driftsleder på Gyvelgården
  • 2019: Overtager det økologiske kvægbrug, Gyvelgården, efter sin far
  • 2022: Producerer 1,6 millioner kilo mælk til Naturmælk

Emneord Årets Unge Landmand 2022, video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.