Vælg suttespand frem for narresut til kalvene

Fødevarestyrelsens tjekker i den kommende tid opstaldning af kalve.

Af dyrlæge Henrik Læssøe Martin, Seges Innovation.

Er du i tvivl om, hvorvidt kalvestalden lever op til reglerne, er det en god idé at få styr forholdene snarest muligt. Fra 3. april sætter Fødevarestyrelsens kontrol nemlig fokus på korrekt opstaldning af kalve. Blandt andet med fokus på, at de får opfyldt deres suttebehov. Det har nemlig stor betydning for kalvenes trivsel. Baggrunden for kampagnen er, at omkring hver anden kontrollerede kvægbesætning fik anmærkning i 2021 – særligt i forhold til opfyldelse af kalvenes suttebehov.

Øger trivsel og sundhed

Det giver rigtig god mening at stille krav om at opfylde kalvenes suttebehov. Det er naturligt for kalve at sutte, når de drikker mælk. Ofte drikker kalve dog så hurtigt af de traditionelle skåle, at sutterefleksen er på sit højeste, når skålen er tømt. Det kan give udfordringer med kalve, der sutter på hinanden og inventaret.

Derfor er kravet om, at kalve skal have deres suttebehov opfyldt indført. Men mange landmænd har erfaring med, at kalvene ikke er vilde med at bruge narresutterne. Derfor kan det være en rigtig god idé at investere i suttespande frem for narresutter. Så optager kalven mælken mere naturligt, og hvis man lader suttespandene hænge 20 minutter efter hver fodring, får de opfyldt deres suttebehov. Mange landmænd oplever bedre trivsel i kalvestalden med sundere og mere ensartede kalve, efter de har skiftet til suttespande. Det er altså ikke alene for at opfylde et lovkrav, at man skal mælkefodre sine kalve med suttespand.

Mindstekravet til at kalve får opfyldt deres suttebehov er dog, at alle kalve har adgang til en narresut i 20 minutter efter mælkefodring. Vælges narresutter i stedet for suttespande, så vær opmærksom på, at der skal være en sut til hver kalv. Monter sutterne tæt ved og over skålene, så de er lige der, hvor kalvene har brug for dem.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.