Vacciner er bedriftens første forsvarslinje

Sygdomme, der kan forebygges med vacciner og andre tiltag, skønnes at koste op mod 20 procent af produktionen i kvægbruget.

Næsten halvdelen af kvægproducenterne kender slet ikke til eller har kun begrænset kendskab til vacciner på kvægområdet. Og kun hver fjerde ved, at der findes effektive vacciner mod f.eks. lungebetændelse og diarré hos nyfødte kalve.

Hver fjerde kvægbruger afviser endda helt at bruge vacciner på sin bedrift.

Det viser en stor undersøgelse, foretaget blandt mere end 1.000 europæiske kvægproducenter og 1.000 fagdyrlæger af det amerikanskejede veterinære medicinalfirma MSD Animal Health med europæisk hovedsæde i Holland.

Undersøgelsen er ifølge firmaet lavet, fordi kalvedødeligheden især i kalvenes første levedage og leveuger fortsat er meget høj på tværs af Europa, bl.a. som følge af tarm- og luftvejslidelser.

Til trods herfor konstaterer firmaet med europæisk hovedkvarter i Holland, at vaccinationsniveauet for disse typer af sygdomme kun er mellem 10 og 40 procent i Europa.

Et skøn fra MSD Animal Health lyder desuden, at europæiske mælke- og oksekødsproducenter mister omkring 20 procent af deres produktion som følge af sygdomme, det er muligt at vaccinere effektivt imod.

Øget medicinforbrug

MSD Animal Health lægger ikke skjul på selv at være en af verdens store veterinære vaccine-producenter, men angiver, at formålet med undersøgelsen har været at lære noget om vaccinationspraksis i kvægbruget og kvægbrugeres holdninger til og viden om vacciner.

Overordnet set anser firmaet dog det manglende kendskab til og den begrænsede anvendelse af vacciner i kvægbruget som bekymrende af også principielle grunde.

»Som den forreste forsvarskæde kan vacciner spille en stor rolle i dels at forebygge sygdomme i besætningerne, dels mindske behovet for egentlig behandling af syge dyr efterfølgende«, forklarer marketingsdirektør Ian Anderson fra MSD Animal Health.

Firmaet ser en klar tendens til, at vacciner først overvejes, når en bestemt sygdom længe har været et stort problem i besætningen. Denne tilgang betyder så også, at vaccinationsprogrammet oftest indstilles, når sygdomsproblemet er løst.

Vacciners forebyggende effekt lader således ikke til at være tilstrækkeligt kendt eller anerkendt ifølge MSD Animal Health-undersøgelsen.

Faktaboks

Kan ikke stå alene

  • MSD Animal Health understreger, at vacciner ikke kan stå alene, men skal suppleres med fokus på dyrenes opstaldning, foder, ventilation, hygiejne og bedriftens management for at opnå effektiv sygdomsforebyggelse.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.